Ingineria de la Universitatea „Transilvania“, la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultăţile de tradiţie ale Braşovului au ajuns să fie cenuşăresele Universităţii „Transilvania". Dacă altă dată, un loc de inginer era vânat de zeci de candidaţi, anul acesta, unele facultăţi tehnice de la universitatea de stat din Braşov nu şi-au ocupat nici jumătate din locurile scoase la concurs în sesiunea de vară.

Facultăţile care erau pe timpuri mândria Universităţii „Transilvania" au ajuns să organizeze acum o a doua sesiune în toamnă, în încercarea de a îşi ocupa locurile scoase la concurs. Notele mici ale înscrişilor şi concurenţa slabă descriu situaţia cvasi-generală de la inginerie, din Braşov.

129 de locuri dintr-un total de 185, au rămas neocupate şi sunt puse la bătaie în toamnă la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. Nici Ingineria Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor nu s-a bucurat de mai mare succes în rândul absolvenţilor de liceu, unde 105 sunt în continuare vacante. Dezastrul facultăţilor tehnice este explicat de reprezentanţii universităţii prin restrângerea pieţei de muncă în acest domeniu.

„În condiţiile în care industria s-a restrâns considerabil, au fost închise marile fabrici şi uzine, e clar că a scăzut şi cererea de locuri de muncă pe acest segment. Cum sunt foarte mulţi ingineri care îşi mai găsesc cu greu un loc de muncă, e firesc ca şi numărul celor care doresc să urmeze o facultate de profil să fie în scădere", spune Constantin Duguleană, prorectorul Universităţii „Transilvania".

Locuri bugetate şi cu taxă neocupate au rămas şi la facultăţile de Inginerie Mecanică (72), Inginerie Tehnologică (82), Ingineria Lemnului (89), Design de Produs şi Mediu (63), Matematică şi Informatică (48) şi Muzică (36). Nici facultăţile de Educaţie fizică, Litere şi Silvicultură nu au reuşit să îşi ocupe mare parte din locurile cu taxă.

„Există câteva facultăţi, cum este şi cazul Silviculturii, unde majoritatea candidaţilor provin din mediul rural şi sunt, în general, absolvenţi cu posibilităţi materiale din ce în ce mai reduse. Din acest motiv nu îşi permit să achite taxa de şcolarizare, iar dacă nu sunt admişi la buget, preferă să nu urmeze facultatea. De aceea mai rămân locuri cu taxă, neocupate", adaugă Constantin Duguleană.

Studenţi tot mai slabi

Chiar dacă mediile de admitere sunt mici, iar studenţii sunt destul de slab pregătiţi, aceştia reuşesc să obţină diploma de absolvire.

„Pentru a creşte calitatea studenţilor, ar trebui modificat sistemul de finanţare. Acum finanţarea se face pentru fiecare student, pe an de învăţământ, iar dacă studenţii nu promovează examenele şi nu trec anul, universitatea pierde bani. Aşa că profesorii au tendinţa de a fi mai indulgenţi pentru a îşi păstra studenţii", explică prorectorul Universităţii „Transilvania".

În ciuda mediilor de admitere mici de la facultăţile de inginerie, reprezentanţii Universităţii „Transilvania" se declară mulţumiţi de rezultatele admiterii din vară.

„Ţinând cont de rezultatele slabe de la bac, de anul acesta, suntem mulţumiţi de numărul înscrişilor noştri în sesiunea din vară. Universitatea noastră este bine percepută, tocmai pentru că a trecut prin mai multe etape de evoluţie. S-au făcut paşi importanţi pentru a le oferi studenţilor cele mai bune condiţii de învăţământ", mai spune Duguleană.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite