Desfiinţarea locurilor cu taxă, dezastrul universităţilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Camera Deputaţilor a aprobat tacit un proiect de modificare a Legii Educaţiei prin care universităţile de stat nu vor mai avea dreptul de a înmatricula studenţi pe locuri cu taxă.

Legea a fost aprobată tacit, însă ca aceasta să ajungă să se pună în aplicare ar trebui să fie votată şi de Senat şi apoi să fie promulgată de preşedinte.

Sub ameninţarea noii reglementări, reprezentanţii Universităţii „Transilvania" de la Braşov spun că decizia ar lovi grav şi ireparabil în bugetul instituţiei de învăţământ.

O astfel de decizie nu ar fi corectă. Noi avem un număr de locuri aprobat pentru o anumită specializare. De exemplu, 50 de locuri la Sociologie. Dintre acestea însă, doar 30 de locuri sunt aprobate ca bugetate.

 Restul le completăm cu locuri cu taxă. O astfel de decizie ar afecta grav bugetul universităţii. Banii colectaţi din taxe sunt folosiţi pentru finalizarea proiectului institutului de cercetare, la care universitatea trebuie să contribuie cu 40%, dar şi pentru salariile celor aproximatix 700 de profesori pe care îi are instituţia.

Duguleană

Dacă s-ar desfiinţa locurile cu taxă, aceste proiecte ar rămâne în aer, iar calitatea actului didactic ar scădea cu siguranţă", a explicat Constantin Duguleană (foto), prorectorul Universităţii „Transilvania".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite