Militarii în rezervă, puşi la zid de statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recalcularea pensiilor militare i-a lăsat pe mulţi dintre rezervişti fără jumătate din veniturile lunare. Generalii braşoveni sunt revoltaţi de decizia guvernului şi spun că vor ataca, în instanţă, deciziile prin care pensiile le sunt decimate.

Cele mai mari pensii militare de la Braşov au scăzut, potrivit recalcularilor, cu procente cuprinse între 50% şi 70%. O parte dintre generalii în rezervă care încasau până acum venituri de peste 4.000 de lei, nu vor mai ajunge, potrivit recalculării, nici la suma de 2.000 de lei. „Este absolut aberant ce se întâmplă. Eu am îndeplinit toate condiţiile de pensionare după 36 de ani în slujba Armatei. Acum din 4.000 de lei, am rămas cu 1.700.  Nu este nici corect, nici moral", spune Costică Trifan, unul dintre generalii în rezervă de la Făgăraş.

Decimarea pensiilor militare îi dezavantajează mai ales pe cei care, de la început, au ales calea Armatei. „Din 1955, când am intrat la liceul militar, până în 1995, când am ieşit la pensie, nu am făcut altceva decât...armată. Presiunea fizică şi psihică este extrem de mare şi numai cine a trăit aşa ceva înţelege", este de părere Costică Trifan.

Ajuns la 71 de ani, generalul în rezervă îşi aminteşte de cele mai dure momente pe care le-a trăit ca militar. „Perioadele de instrucţie erau o adevărată piatră de încercare. Alungam broaştele din apă ca să pot să beau din acelaşi loc, pentru că altă sursă de apă nu aveam. Dormeam pe tanc şi ne băteam în locul cel mai călduros, care, de fapt, era la fel de îngheţat ca celelalte. Am trecut prin momente în care nu mai întrevedeam finalul", povesteşte Costică Trifan.

„Se bat" cu statul pe care l-au apărat

Generalul de la Făgăraş spune că după ce a ieşit la pensie nu s-a gândit nicio clipă să facă vreo afacere sau să înceapă să câştige bani şi altfel. Cu pensia redusă, Costică Trifan speră ca va putea duce, în continuare, o viaţă normală. „Soţia este şi ea pensionară şi primeşte 800 de lei. Nu voi fi primul muritor de foame ", spune cu umor generalul.

Şi Constantin Scurtu, general care a activat în Poliţie, s-a trezit cu pensia redusă la jumătate. Revoltat de ce se întâmplă, acesta spune că va ataca, în instanţă, decizia. „Voi merge până la capăt pe calea legală. Orice absolvent de Drept vede cu ochiul liber că s-au încălcat nişte legi prin această decizie. Noi nu vom continua şirul de ilegalităţi, ne vom lupta doar pe căi legale. Subscriu la acţiunile iniţiate de colegii mei", a declarat Constantin Scurtu.

Ies în stradă de Ziua Unirii

Militarii braşoveni vor manifesta în faţa Prefecturii, în 24 ianuarie. Sindicaliştii au anunţat că, în reşedinţele de judeţ, cei care vor participa la protest vor depune şi două somaţii, către Preşedinte şi către Guvern. În Capitală, în aceeaşi zi, se va organiza un marş de protest. Militarii rezervişti vor cere revenirea asupra deciziei de recalculare a pensiilor şi plata integrală veniturilor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite