Tribunalul Braşov a suspendat autorizaţia de mediu a societăţii Kronospan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Brasov a suspendat, printr-o hotarare definitiva, autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL, se arata intr-un comunicat al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM).

Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Actiunea in instanta a fost demarata de CIDRM. "Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov", a declarat avocatul CIDRM, Andreea Ciurea.

Curtea de Apel Braşov va judeca în 5 decembrie recursul formulat de reprezentanţii companiei Kronospan la decizia Tribunalului Braşov de suspendare a autorizaţiei de mediu emise de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) pentru fabrica de PAL din Braşov.

Tribunalul Braşov a dispus, în 25 octombrie, suspendarea autorizaţiei de mediu emisă de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) pentru compania Kronospan până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. Acţiunea în instanţă a fost promovată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) împotriva APM Braşov.

"Sentinţa este executorie sub condiţia depunerii unei cauţiuni de 2.000 de lei de către reclamantă (CIDRM)", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele Tribunalului Braşov, Alina Mioc.

APM şi compania Kronospan, ca intervenient, au făcut recurs la decizia Tribunalului, acesta urmând să se judece în 5 decembrie la Curtea de Apel Braşov. Potrivit deciziei instanţei, fabrica de plăci PAL de la Braşov ar trebui să oprească producţia, în caz contrar urmând să fie amendată de către APM pentru funcţionare cu autorizaţie de mediu suspendată. „Noi încă nu am primit motivarea sentinţei. Noi vom respecta procedura. Eu mă detaşez de ambele părţi şi respect o procedură", a spus directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă.

Kronospan atacă pe toate căile

Referitor la hotǎrârea Tribunalului Brasov, pronuţatǎ in Dosar nr. 3043/62/2010, la termenul de judecatǎ din data de 25 octombrie 2010, si la Comunicatul de presa a Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din 2 noiembrie 2011, oficialii Kronospan au comunicat următoarele:

„Kronospan a depus la dosar dovezi concludente si lipsite de echivoc referitoare la faptul ca fabrica de la Brasov respecta cu strictete intreaga legislatie de mediu romaneasca si europeana. Mai mult Kronospan a demonstrat pe baza unor studii realizate de institute reputate din tara si strainatate ca functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu. Masuratorile realizate de Kronospan de la inceputul productiei arata foarte clar ca functionarea curenta a fabricii este sub limitele stabilite de legislatia de mediu romaneasca si europeana. Toate aceste dovezi depuse la dosar sunt sustinute de concluziile rezultate in urma a doua controale ale Garzii Nationale de Mediu, controale care s-au finalizat cu procese verbale prin care se constata ca societatea Kronospan respecta intru totul atat prevederile autorizatiilor si avizelor ale caror beneficiar este precum si toata legislatia de mediu incidenta. De asemenea, Centrul de Mediu si Sanatate din Cluj a realizat un studiu comprehensiv in legatura cu activitatea Kronospan de la Brasov prin care a concluzionat ca aceasta un reprezinta niciun pericol din punct de vedere al sanatatii populatiei si al comunitatii locale. In contraproba, Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) nu a adus nicio dovada directa in combaterea tuturor aspectelor mai sus mentionate.

CIDRM contesta procedura realizata de Kronospan Romania in fata Agentiei pentru Protecţia Mediului Brasov (APM Brasov) in vederea obtinerii autorizatiei de mediu a Kronospan Romania. Or, Kronospan Romania este un investitor de buna credinta, care indeplinit toate exigentele legale impuse de autoritati in vederea emiterii autorizatiei de mediu contestate.

Suspendarea autorizatiei de mediu a unui proiect in valoare documentata de aproximativ 200.000.000 euro, inseamna pentru orasul Brasov trimiterea in somaj tehnic a aproximativ 300 de angajati, iar pentru Kronospan Romania pierderi zilnice de sute de mii de EURO. De asemenea pentru bugetul de stat, bugetul local al orasului Brasov dar si Fondul pentru Mediu, intr-o perioada de criza economica acuta, inseamna pierderi lunare de sute de mii de EURO, constand in impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe cladiri si mijloace fixe, taxa pe valoare adaugata, precum si alte contributii datorate bugetelor publice“.

Probleme şi la Sebeş

De asemenea, Kronospan a construit la Sebeş o fabrică de PAL şi o fabrică de formaldehidă. În luna august a acestui an, compania a anunţat că îşi demolează fabrica de formaldehidă pentru care nu a primit autorizaţiile de mediu. Fabrica de formaldehidă a companiei Kronospan a creat un conflict în Sebeş, împărţind localnicii în opozanţi şi susţinători ai acestei investiţii. Noua unitate urma să producă 60.000 de tone de formaldehidă pe an, substanţă pe care opozanţii o consideră cancerigenă. Kronospan mai deţine o frabrică şi la Constanţa.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite