Miliardarii braşoveni, mai săraci ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Butuza este pasionat de sporturi extreme. Foto: Arhivă
Marcel Butuza este pasionat de sporturi extreme. Foto: Arhivă

Criza economică nu i-a lăsat rece pe afaceriştii braşoveni, însă nici nu i-a scos din topul celor mai bogaţi 500 de români, întocmit de revista Forbes.

Bogaţii Braşovului au rămas aceiaşi şi pe timp de criză, dar sunt cu câteva zeci de milioane de euro mai săraci decât anul trecut. Totuşi, doi dintre ei sunt printre cei mai bogaţi o sută de români, conform clasamentului întocmit de revista Forbes. În top se află, ca şi în 2010, Ioan Neculaie, Călin Costan şi Mihai Miron. Ierarhia s-a schimbat însă: Călin Costan, deţinătorul grupului de firme ICCO, a căzut 27 de poziţii, de pe locul 83 pe 110, lucru care îl clasează pe locul trei în topul bogaţilor din judeţul nostru. În schimb, Mihai Miron urcă 21 de locuri, de pe 118 pe 97, ajungând astfel, după


 Ion Neculaie a reuşit să rămână cel mai bogat om de afaceri din judeţul nostru. Companiile pe care le conduce au raportat scă¬deri importante ale veniturilor, iar Judecătoria Braşov l-a condamnat la patru ani de închisoa¬re cu suspendare.  Faţă de 2010, a Neculaie a căzut trei locuri în topul Forbes 500 Miliardari, de pe 62 pe 79.

Răsturnare de situaţie

Dacă Neculaie a reuşit să îşi păstreze poziţia de lider în judeţul Braşov, în ceea ce priveşte locurile II şi III avem parte o răsturnare de situaţie. Cu o pierdere de aproximativ 25 de milioane de euro, Călin Costan ajunge din primii o sută cei mai bogaţi români, în 2010, pe locul 110, fiind astfel al treilea braşovean în topul Forbes 500 miliardari. Afaceristul în vârstă de 45 de ani nu consideră asta un eşec.

Călin Costan Costan a intrat în afaceri în anii '90. A început iniţial în domeniul electronicii şi al telecomunicaţiilor, iar treptat s-a extins în construcţii şi medicină. Ajuns la maturitate, holdingul lui Costan, extins pe şapte ramuri, a simţit fiorii crizei. La fel ca în cazul multor companii, la începutul crizei a avut loc o reorganizare, care s-a tradus prin dispo¬nibilizarea a 300 de angajaţi din cei 1.500 care lucrau în cadrul grupului ICCO în 2008, pre¬cum şi la redesenarea unor departamente noi, cum ar fi cel de dezvoltare, marketing sau vân¬zări. Totuşi, a avut curajul ca în 2009 să deschidă la Braşov primul spital privat, cu secţii de cardiologie şi ortopedie, Clinicco.

Urcare spectaculoasă în top

Pe locul 97 urcă în top Mihai Miron, cu o avere estimată la 48-50 de milioane de euro, cu patru milioane de euro mai mare decât anul trecut când Miron era pe locul 118 în top Forbes 500 Milionari.
Mihai Miron are 51 de ani şi afaceri în industria farmaceutică, industria alimentară şi zootehnie , dar este cunoscut, în primul rând, pentru retailerul de medicamente şi lanţul de farmacii Ropharma. Împreună cu doi asociaţi, Floriean Firu şi Cristian Teodorescu, Miron a inaugurat anul acesta Spitalul „Sfântul Constantin", o investiţie de 20 de milioane de euro. După cum spune, însă, recuperarea inves¬tiţiei nu este principalul său obiectiv.

Miliardar excentric

Marcel Butuza ocupă locul 207 în top Forbes 500 Miliardari. Cunoscut drept „prinţul asfaltului, în Braşov, Butuza are afaceri în construcţii, transporturi, logistică şi imobiliare, fiind pe locul cinci în topul celor mai bogaţi braşoveni.
Apropierea dintre omul de afaceri şi primarul Braşovului, George Scripcaru, este arhicunoscută, firma Vectra Service, patronată de afacerist, fiind „preferata" primarului când vine vorba de asfaltări sau deszăpezire. Ba mai mult, iarna trecută, Butuza a câştigat şi lucrările de amenajare a domeniului schiabil din Poiana Braşov, lucrare ce va fi finanţată de Ministerul Dezvoltării şi Turismului.

Pasiune costisitoare

Pe cât este de bogat, pe atât este de cheltuitor Marcel Butuza. Investeşte zeci de mii de euro în pasiunea sa pentru sporturi cu motor. Omul de afaceri, originar din Zărnești, este un împătimit al unui sport mai puțin accesibil românilor de rând: enduro-cross. Adrenalină, viteză, curaj, teren accidentat și multe emoții, toate îl atrag pe Marcel Butuza. Această pasiune o are încă dinainte de a face bani din construcții și imobiliare. Până acum a participat cu echipa sa, Vectra Racing Team Zărnești, la trei ediții ale celei mai grele competiții de enduro din lume, Raliul Dakar (2007, 2009 și 2011). Dacă în 2007 și 2009 Marcel Butuza a fost nevoit să abandoneze din cauza unor probleme tehnice, omul de afaceri brașovean a terminat pe locul 56, la clasa moto, ediția din 2011 a Raliului Dakar, care s-a desfășurat în America de Sud.
Marcel Butuza deţine şi un circuit de enduro la Zărneşti unde se desfăşoară diferite competiţii locale şi naţionale, dar şi antrenamente.

Ce braşoveni mai sunt în top Forbes500 Miliardari?

Pe lângă cei trei afacerişti de top, în clasamentul Forbes îi mai regăsim pe Cristian Teodorescu (Spitalul Sf. Constantin), Silviu Strejuţ (Silnef), Gabriel Stan (Bellevue Residence), Costel Comăna, Iorgu Ganea (Regiotrans), familia Luca (carmangeria Luca), fraţii Comăniciu (Delaco), Antonia Ceposu (Metabras), familia Şoneriu (Carmolimp), Ion Olaru (Oligopol).

Aflaţi ce avere au miliardarii braşoveni din volumul Top Forbes disponibil acum la toate chioşcurile de difuzare a presei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite