Află aici cât de sigur este oraşul în care trăieşti. Braşovul este pe locul 16 la capitotul siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialul OSIM a fost reţinut
Oficialul OSIM a fost reţinut

Dacă în 1990, la Braşov au existat oficial 341 de infraţiuni, în 2009 s-a ajuns la 1.407, respectiv o creştere cu 313%.

Potrivit unei analize realizare de Econtext, cea mai mare creştere a avut loc în Harghita, unde numărul infracţiunilro a crescut de aproape opt ori. Potrivit Econtext cele mai periculoase oraşe sunt Hunedoara, Gorj şi Alba. Cel mai liniştit oraş este Galaţiul.

Citeşte aici topul naţional

Centrul Braşovului este tranzitat, zilnic, de mii de turişti, motiv pentru care este o adevărată mană cerească pentru hoţi. Ţintele lor preferate: autoturismele. „Cele mai multe infracţiuni care se produc pe raza secţiei noastre sunt furturile din auto. Metodele de operare sunt spargerea geamului sau forţarea butucului. Hoţii fură tot ce se lasă la vedere. 60% dintre furturi au loc din neglijenţa proprietarilor", a spus şeful Secţiei 1 Poliţie, comisarul Petre Ungureanu.

Zonele unde hoţii operează cel mai des sunt parcul Titulescu şi Livada Poştei. Nici Centrul vechi nu este scutit de infractori, care se orietează spre furturi din locuinţe părăsite sau nelocuinte. Anul trecut, poliţiştii s-au confruntat cu 12 astfel de cazuri. Cele mai puţine furturi înregistrate sunt cele din societăţile comerciale.

Toţi hoţii trec prin centru

Cei care vor să petreacă în localurile din zona centrală trebuie să fie cu ochii în patru după portofelele. Hoţii operează şi în restaurante şi baruri. Ei stau cu ochii pe haina clienţilor şi reuşesc foarte subtil să sustragă portmoneul aflat în buzunarul hainei. Două astfel de incidente s-au petrecut recent, la două restaurante situate pe strada Michael Weiss şi B-dul. Iuliu Maniu. „Cred că implementarea unor măsuri de supraveghere video ar duce la o scădere a fenomenului infracţional.

S-ar putea preveni furturile din autoturisme, din mijloacele de transport şi cred că e necesară şi o implicare a autorităţilor publice locale. Dacă ar exista o supraveghere video, cu rezoluţie bună, am putea identifica autorii mult mai uşor. Toţi hoţii au grijă să treacă prin zona centrală", a mai spus comisarul Petre Ungureanu.

Din peisajul central nu puteau lipsi nici cerşetorii. Cei care nu au un acoperiş deasupra capului sunt duşi poliţişti la Centru de Persoane fără Adăpăost. Stau acolo doar o singură noapte, după care se întorc din nou în stradă.
Casele din Stupini, în vizor

Poliţiştii Secţiei 2 se confruntă în schimb cu furturile din locuinţe. Hoţii le preferă pe cele aflate în construcţie, iar zona cea mai frecventată este cartierul Stupini. „Fură tot ce găsesc, începând de la materiale de contrucţii până la scule. De asemenea, ne mai confruntăm cu furturile de cablu telefonic subteran", a spus adunjctul Secţiei 2 Poliţiei, comisarul Carmen Mîţu.

De cele mai multe ori, prejudiciul este greu de recuperat, fiindcă hoţii le valorifică imediat. Şi Secţia 2 se confruntă cu furturi din autoturisme, dar acestea nu sunt foarte dese.„Au scăzut şi furturile din societăţile comerciale şi defăşurăm constant acţiuni de prevenire", a mai spus comisarul Carmen Mîţu. Cele mai liniştite zone de pe raza Secţiei 2 Poliţie sunt cele de case, cum ar străzile Horia, Cloşca şi Crişan, Warthe şi Şirul Livezii.

Groapa de gunoi, mană cerească

Fostele platforme industriale Tractorul şi Hidromecanica, dar şi groapa de gunoi a oraşului le dau mari bătăi de cap poliţiştilor de la Secţia 3. „Cea mai mare problemă o avem la groapa de gunoi, unde vin câte 50 de persoane cu căruţele, din Zizin, Săcele, Tărlungeni sau Apaţa. Vin să fure fier vechi şi imediat ne sună cei de la Remat. Când ajungem noi acolo, indivizii o iau la fugă pe câmp. Ştim cine sunt şi îi sancţionăm, dar cum nu au bunuri care pot fi executate, instanţa le dă muncă în folosul comunităţii", spune şeful Secţiei 3 Poliţie, comisarul şef Constantin Spătaru.

Peste 200 de suspecţi, amprentaţi

O altă problemă o reprezintă şi zona din faţa gării Braşov. Mulţi dintre „clienţii" poliţiştilor vin cu trenul de la Augustin, Apaţa sau Tărlungeni. „Au coborât în gară, au dat lovitura şi au plecat. Noi îi avem pe toţi în baza de date. Numai anul acesta am amprentat şi fotografiat 200 de persoane", mai spune comisarul şef Constantin Spătaru. N

Nici poliţiştii Secţiei 3 nu duc lipsă de furturi din autoturisme. „Avem 10-15 geamuri sparte pe zi", spune şeful Secţiei 3. Alte infracţiuni cu care se confruntă poliţiştii, dar într-un procent mai redus, sunt abandonul de familie, tâlhăriile, în special în zona Gării-B-dul Victoriei, şi furturile din societăţi comerciale. Pe lângă toate acestea, poliţiştii mai au de soluţionat şi diversele reclamaţii ale cetăţenilor. „Zona cu cei mai mulţi reclamangii este Tractorul, unde se reclamă până şi faptul că s-a pus o cămaşă la uscat în faţa blocului", mai spune comisarul şef Constantin Spătaru. Cea mai liniştită zonă este cartierul Triaj.

Cartierul Noua s-a liniştit

Poliţiştii Secţiei 4 se confruntă şi ei tot cu furturile din autoturisme, dar şi distrugeri de auto. „Secţia 4 are cea mai mare densitate de populaţie şi lipsa locurilor de parcare îşi spune cuvântul. Avem nenumărate maşini zgâriate, îndoite sau distruse. Noi întocmim dosar cu autor necunscut, însă autorii sunt foarte greu de identificat. Avem probleme şi cu furturile din autoturisme şi hoţii iau tot ce se poate lua, începând de la genţi diplomat până la laptopuri", a spus Şeful Secţiei 4, comisarul şef Dan Buleandră.
În schimb, oamenii legii spun că înregistrează o scădere a furturilor din locuinţe. Potrivit poliţiştilor, zona cea mai liniştită este cartierul Noua, în ciuada faptului că are o reputaţie de cartier rău famat. „Aici avem infracţionalitatea cea mai redusă", mai spune comisarul şef Dan Buleandră.

În Astra se fură din maşini

Şi la Secţia 5 predomină furturile din autoturisme, dar nu lipsesc nici cele din locuinţe, din societăţi comerciale sau de cabluri telefonice. Zonele vizate sunt cartierele Florilor, Craiter şi zona de blocuri din cartierul Astra. „Hoţii fură din maşini tot ce se lasă la vedere, aparate GPS, radiocasetofoane sau rucsacuri. Sunt zone unde se înregistrează o aglomeraţie de maşini şi se acţionează pe timp de noapte", a spus şeful Secţiei 5 Poliţie, comisarul şef Constantin Iordachi. Nici societăţile comerciale nu scapă de hoţi, care fură începând de la produse alimentare până la bunuri de toate tipurile.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite