Peisaj macabru în Piaţa Sfatului. Leşuri de păsări atârnă în ţepuşele anti-porumbei montate pe Biserica Neagră FOTO/ UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un leş de porumbel atârnă la intrarea în Biserica Neagră. Foto: Stelian Grăjdan
Un leş de porumbel atârnă la intrarea în Biserica Neagră. Foto: Stelian Grăjdan

Turiştii care vizitează Biserica Neagră au parte de o privelişte mai puţin plăcută în zona arcadelor obiectivului turistic, pe care sunt montate ţepuşe anti-porumbei.

Update 4 octombrie, ora 12.30

Angajaţii obiectivului turistic au îndepărtat astăzi cadavrul porumbelului de pe arcada de la intrarea în Biserica Neagră.

„Am constatat că acel porumbel a fost cel mai probabil abandonat de părinţii săi acolo şi aşa şi-a găsit sfârşitul. Acele bucăţi metalice nu sunt deloc ascuţite şi sunt montate doar pentru a împiedica păsările să îşi amenajeze cuiburi pe acarde. Ele nu reprezintă un pericol pentru păsări. Se va face şi o verificare amănunţită a locurilor de pe faţadă, unde sunt amplasate bucăţile de aluminiu", a precizat Beniamin Ghegoiu, asistentul de Relaţii Publice- Biserica Neagră.

Update 3 octombrie, ora 16.15

Administratorii bisericii au explicat pentru Adevărul de Seară Braşov cum au apărut ţepuşele anti-porumbei pe faţada monumentului.


„Aceste ţepuşe există de aproximativ 100 de ani, când a avut loc ultima renovarea împortantă a faţadei bisericii. Ţepuşele au principalul rol de a împiedica păsările să îşi aşeze cuiburi pe arcade. Este destul de neplăcut pentru turişti să se trezească cu excremente de pasăre pe haine, în momentul în care păşesc în biserică", a explicat Beniamin Ghegoiu, asistentul de Relaţii Publice-Biserica Neagră.


Reprezentanţii monumentului spun că obiectivul este foarte greu de curăţat, dacă excrementele păsărilor apar la înălţimi foarte mari.


„Este nevoie de o schelă care trebuie montată în apropiere de faţadă pentru a putea îndepărta mizeria lăsată de păsări. Operaţiunea este deosebit de dificilă şi datorită arhitecturii specifice", a adăugat Beniamin Ghegoiu.


Administratorii monumentului mai spun că au existat nenumărate cazuri când porumbeii au rămas prinşi în concavităţile date de arhitectura bisericii şi că angajaţii obiectivului au salvat animalele de la moarte.

Update 3 octombrie, ora 16.00

Administratorii obiectivului turistic spun că ţepuşele montate pe arcadele Bisericii Negre reprezintă o metodă de protejare a monumentului.

„Aceste ţepuşe sunt folosite în toată Europa, pe toate monumentele, pentru protejarea acestora. Compoziţia chimică a excrementelor de păsări este una toxică, care erodează rapid lemnul, dar erodează şi piatra, în timp", a declarat Beniamin Ghegoiu, asistentul Relaţii Publice Biserica Neagră.

3 octombrie 2010, ora 13.00

În centrul Braşovului, s-a apelat la o metodă ciudată de a ţine porumbeii departe de Biserica Neagră. În zona porţilor şi ferestrelor obiectivului turistic sunt montate circular ţepuşe metalice, pentru ca păsările să nu îşi poată construi cuiburi pe faţada clădirii.

image

Turiştii care vizitează biserica au parte de un peisaj macabru, pentru că mai mulţi porumbei au căzut pradă capcanelor de fier. Chiar pe poarta de acces în Biserica Neagră, un cadavru de pasăre atârnă de luni de zile înfipt într-una dintre ţepuşe.

image
image

Există şi turişti care au făcut apel la autorităţile publice pentru a se renunţa la această metodă „barbară" de a îndepărta păsările.

image

Marius din Buzău a formulat o reclamaţie online pe site-ul domnuleprimar.ro, în care precizeză că „la intrare am auzit un grup de englezi care vorbeau despre porumbei..sau ceva de genul. Când m-am uitat în sus, pe bolta de la intrare am observat ca era un porumbel mort, înfipt pur şi simplu în nişte ţepuşe. Vă daţi seama în ce chin moare orice fiinţă care face cunoştinţă cu acele «ace». Vă rog să luaţi atitudine".

image

Pentru a proteja monumentele de mizeria făcută de păsări, în alte oraşe din ţară, autorităţile au învelit faţadele în plase metalice.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite