Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toată lumea se comemorează astăzi Ziua Mondială Împotriva Tuberculozei, ziua în care, în 1882 medicul Robert Koch a uimit comunitatea ştiinţifică a vremii cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza.

În fiecare an programele de combatere şi control al tuberculozei din întreaga lume salvează milioane de vieţi. În acest an sloganul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este "Pentru o lume fără tuberculoză. Informează! Tratează! Elimină!".

Locul II în Europa
Incidenţa tuberculozei în România înregistrează valori de 10 ori mai ridicate decât în Europa. TBC-ul, numit de europeni şi boala sărăciei, aşază ţara noastră pe locul doi în Europa. Asta deşi, tratamentul pentru TBC este inclus într-un program naţional şi este gratuit. La Braşov, situaţia este un pic mai bună, dar cifrele sunt totuşi ridicate, comparativ cu media europeană. Se înregistrează, în medie 60 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, fapt care aşează judeţul nostru pe locul III de la coadă în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. Media pe ţară este în jur de 100 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Simptome clare
TBC-ul debutează cu febră, transpiraţie în timpul nopţii, oboseală, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate şi paloare. Apare apoi o tuse uscată, iritativă şi frecventă, urmată de greutate în respiraţie la efort, dureri toracice sau chiar sângerări pe căile respiratorii. Boala are o perioadă de incubaţie de la 4 la 12 săptămâni. Principala cale de contaminare cu bacilul Koch este cea aeriană. Un bolnav care nu face tratament poate infecta 10-15 persoane pe an. Boala se mai poate contracta prin consumul de alimente infectate, prin contact bucal cu obiecte contaminate (mai ales la copii) sau prin tratamente injectabile cu instrumentar infectat. Tuberculoza se transmite de la mama însărcinată la făt sau între parteneri pe cale genitală.

Tratament gratuit

Tratamentul pentru TBC este inclus într-un program naţional şi este gratuit. Durează între 6-8 luni şi este eficient în proporţie de 95%. Este foarte important ca pacientul să nu renunţe la medicaţie. Mulţi pacienţi se simt mult mai bine după două săptămîni şi cred că sunt vindecaţi. Nu este adevărat. Abandonarea medicaţiei face ca bacilul Koch să devină rezistent la tratament, iar costurile vindecării sunt mult mai mari. În judetul Braşov se derulează Programul Judeţean de Control al Tuberculozei prin Spitalul de Pneumoftiziologie şi cele 3 dispensare: Braşov, Făgăraş şi Săcele, împreună cu reţeaua de asistenţă medicală primară. Tratamentul este gratuit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite