Taxele majorate au micşorat veniturile Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele majorate au micşorat veniturile Braşovului. Foto: Stelian Grăjdan
Taxele majorate au micşorat veniturile Braşovului. Foto: Stelian Grăjdan

Institutul pentru Politici Publice a vrut să testeze care este eficienţa politicilor fiscale aplicate de autorităţile locale şi dacă există vreo corelaţie între banii încasaţi la buget şi calitatea serviciilor.

Chiar dacă cuantumul „birurilor" locale a fost majorat, cuantumul veniturilor proprii la buget a scăzut de la 70%, cât era în 2009, la 60%, ceea ce denotă că gradul de dependenţă financiară al municipiului faţă de bugetul de stat începe să devină tot mai mare. „Cu cât ponderea veniturilor proprii este mai redusă cu atât respectivul municipiu nu se va putea dezvolta decât în baza transferurilor de la bugetul de stat, care din păcate, sunt alocate în multe situaţii pe criterii arbitrare şi nu conform nevoilor şi proiectelor propulsate de edilii locali", au precizat reprezentanţii IPP. Totuşi, gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale de la braşoveni a crescut anul trecut, şi a ajuns la 93,26%.

La nivelul anului 2008, municipiile cu cea mai mare pondere a veniturilor proprii în totalul veniturilor erau Braşov, Timişoara, Cluj Napoca - 70%, urmate de Sibiu - 67%, Constanţa şi Ploieşti - 65%.

De asemenea, reprezentanţii IPP au ţinut să atragă atenţia că autorităţile locale apelează la fel de fel de taxe speciale pentru a-şi suplimenta veniturile. Multe dintre acestea sunt considerate de IPP abuzive, cum ar fi taxa de salvamont de la Braşov, de un leu din cazare, care trebuie plătită de orice turist, indiferent dacă acesta beneficiază sau nu de acest serviciu. „Utilitatea unor taxe este dificil de identificat şi cu atât mai mult, justificarea necesităţii instituirii acestora sau valoarea", sunt de părere reprezentanţii IPP.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite