Promisiune. O nouă staţiune în Munţii Cailor. De la anu', nu la Paştele Cailor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria vrea sa construiască cea mai mare staţiune din Europa de Est, la Săcele, foto: arhivă
Primăria vrea sa construiască cea mai mare staţiune din Europa de Est, la Săcele, foto: arhivă

Municipalitatea are în plan construirea celei mai mari staţiuni din România şi din Europa de Est, la Săcele. Staţiunea din Săcele se va întinde pe 420 de hectare şi va avea pârtii de schi, patinoar ecologic, parc de aventuri şi sanie pe şine.

Pentru realizarea planului măreţ, Primăria Braşov va crea un parteneriat împreună cu edilii din Săcele. Staţiunea „Paltinu" va fi construită începând de anul viitor, la ieşirea din Săcele, spre Cheia, în Munţii Cailor.

Staţiunea va fi „o Poiana Braşov", după spusele edilului-şef, George Scripcaru. Întreg domeniu schiabil al staţiunii se va întinde pe o suprafaţă de 420 de hectare. Potrivit planului primăriei, aici vor fi construie 22 de pârtii, pe măsura schiorilor profesionişti, dar şi a celor neiniţiaţi.

Cea mai lungă pârtie va avea 7.200 de metri şi cea mai scurtă 700. Accesul la pârtii se va face cu ajutorul a 21 de instalaţii pe cablu, teleschi şi telescaun, cu o capacitate de 16.000 de schiori pe oră. În plus, în zonă va fi constuit un lac de acumulare artificial.

Patinoar de vară

Staţiunea nu va funcţiona, însă, doar pe timp de iarnă. Municipalitatea se gândeşte cum să facă să asigure agrementul în zonă şi în sezonul estival.

Astfel, o sanie pe şine va fi funcţională şi iarna şi vara, iar în perimetrul staţiunii va fi contruit şi un „prac aventura", de tipul celui din cartierul Noua, dar şi o piscină şi terenuri de tenis.

Supriza va fi, însă, constuirea patinoarului ecologic, funcţional în toate sezoanele, pe bază de microsfere de sticlă şi silicon.

În zonă va fi dezvoltat sectorul horeca, fiind constuite mai multe hoteluri şi pensiuni. Primăria Braşov a evaluat realizarea a peste 5.000 de locuri de cazare, a peste 1000 de locuri de parcare şi înfiinţarea de restaurante şi magazine.

În ceea ce priveşte finanţarea, primăria spune că proiectul este, deocamdată, un concept şi trebuie mai întâi să treacă prin etapele de PUZ, studii de fezabilitate şi obţinerea finanţării.

Vom avea mai multe variante de finanaţare. Fie din fonduri europene pe axa dezvoltării turismului şi staţiunilor, fie printr-un parteneriat public-privat. Vom încerca ambele variante, dar deocamdată trebuie să semnăm parteneriatul cu Primăria Săcele", a spus George Scripcaru, primarul Braşovului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite