Sergiu Calancea este cel mai valoros tânăr baschetbalist din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a început baschetul de numai trei ani, tânărul sportiv braşovean are în palmares două titluri de campion naţional la baby basket şi minibaschet.

Aventura lui Sergiu Calancea în baschet a început în 2006, tânărul alegând acest sport după ce a cochetat cu fotbalul, tenisul, înotul, schiul sau karatele.

Însă, niciunul dintre aceste sporturi nu a reprezentat o tentaţie suficient de mare pentru a se concentra exclusiv pe un anumit domeniu. În schimb, băiatul s-a îndrăgostit de baschet încă din primele momente.

Parcă mi se lipise mingea de mână încă de la primele antrenamente. De la început, mi-a plăcut foarte mult acest sport. Am făcut totul din pasiune şi acum foarte rar trece câte o zi fără să mă antrenez", spune adolescentul.

Sprijinit de familie

Chiar dacă tatăl lui Sergiu este cel mai valoros antrenor din baschetul românesc, băiatului nu i s-a impus niciun moment să practice acest sport „Din contră, tata chiar mi-a explicat şi care sunt riscurile dacă mă apuc de baschet.

  Însă, mi-a transmis că alegerea îmi aparţine şi că mă va susţine indiferent de drumul pe care îl voi alege. Eu am decis să fac baschet din proprie iniţiativă, întrucât acest sport mă reprezintă, iar tata m-a ajutat foarte mult cu sfaturi", a menţionat Calancea junior.   

image

Deşi are doar 12 ani şi în mod normal ar trebui să evolueze doar la echipele de minibaschet, valoarea l-a propulsat pe Sergiu la formaţii care au un nivel mult mai ridicat.

Întrucât este cel mai valoros baschetbalist la categoria lui de vârstă din România, adolescentul a fost convocat şi la loturile naţionale sub 14, 15 şi 16 ani, acolo unde a obţinut rezultate remarcabile.

 „Este foarte greu să joci într-o echipă cu sportivi mai mari decât tine, dar numai atunci când evoluezi împotriva celor mai buni poţi face mare performanţă. Este o satisfacţie mare atunci când reuşeşti să-şi depăseşti adversarul, care este mult mai masiv decât tine", crede baschetbalistul.

Sergiu se antrenează în fiecare zi, cel puţin câte două ore, iar de pregătirea sa se ocupă Eugen Roşu. „Este un antrenor foarte bun, iar dacă nu era el nu ajungeam la performanţele din prezent", este de părere băiatul.  

Chiar dacă are foarte multe amintiri plăcute din baschet, Sergiu a trăit şi momente mai puţin plăcute de când practică acest sport. „Acum doi ani, la un turneu de baby basket, toată lumea avea pretenţii mari de la mine.

Însă, la un moment dat, din cauza oboselii, nu am mai putut să stau în picioare. Până la urmă am fost scos din teren şi am plâns întrucât îmi doream foarte mult să continui meciul", a povestit sportivul braşovean.

 

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor ai?

Îmi doresc foarte mult să joc la o echipă din Divizia A. Aş vrea să ajung la naţionala de seniori şi poate, de ce nu, să joc şi la o echipă de mare valoare din Europa, cu care să fac performanţă. Apoi, aş vrea să devin antrenor.

Ai vreo echipă favorită?

Îmi place foarte mult cum joacă cei de la Boston Celtics. În finala din sezonul trecut din NBA (campionatul american) am ţinut cu ei, dar, din păcate, au fost învinşi de Los Angeles Lakers.

Ce-i place

Ador să merg la ştard şi să joc fotbal în timpul liber. De asemenea, joc şi tenis cu sora mea mai mare, care mă bate tot timpul", a precizat Sergiu.

Ce nu-i place

Nu-mi plac manelele şi oamenii care te vorbesc pe la spate şi nu au curajul să-ţi zică în faţă ceea ce cred despre tine", a conchis tânărul.

 

Profil

Născut. 20 ianuarie 1998, Braşov.

Studii. Elev la Liceul Teoretic Johannes Honterus.

Familie. Părinţi, o soră mai mare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite