Un braşovean se judecă cu Spitalul Târgu-Mureş şi CAS să-şi recupereze banii de stenturi pentru inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florian Moroşan a dat în judecată Spitalul Judeţean din Târgu-Mureş, dar şi Casa de Asigurări de Sănătate din Braşov şi Mureş. Bărbatul are de recuperat 5.000 de euro, pe care i-a plătit pentru două stenturi care i-au fost implantate la inimă, în anul 2007.

Braşoveanul are 43 de ani, iar de anul trecut se plimbă pe holurile Judecătoriei Braşov pentru a-şi recupera cei 17.200 de lei, pe care i-a plătit pentru două stenturi coronariene. Necazurile lui au început în mai 2007, când, dintr-o dată, a început să simtă o durere profundă în piept. Bărbatul i-a convins pe medici să-l trimită la spitalul din Târgu-Mureş.

Au început să-mi facă tot felul de investigaţii, iar medicul mi-a spus că am două îngustări la artere pentru care îmi trebuie două stenturi. Mi-a recomandat unele mai scumpe, care au şi o soluţie pe ele care previne restenozarea arterelor.

L-am întrebat cât costă şi mi-a spus că în jur de 2.500 de euro fiecare. Mi-a şi dat un număr de telefon la care să sun, iar stenturile urmau să fie trimise direct în spital", spune fostul pacient.

Disperat şi din ce în ce mai grav bolnav, Florian Moroşan a început să-şi sune rudele şi prietenii. „Am făcut rost de bani de la o cunoştinţă din Bucureşti, iar o farmacie din Cluj, care răspundea la numărul dat de medic, mi-a trimis dispozitivele. Pe 4 iunie 2007 mi-au fost implantate", spune braşoveanul.

A făcut credit la bancă

În schimbul sănătăţii, Florian Moroşan s-a ales cu un credit la bancă, pe care îl mai plăteşte şi acum. „Am scos bani din bancă şi mi-am plătit datoria, iar acum achit, lunar, 120 de euro. E foarte greu, în condiţiile în care salariul meu de bucătar este de 600 de lei", spune bărbatul.

Ştiind că a cotizat 24 de ani la Casa de Asigurări de Sănătate, bărbatul a făcut o cerere către conducerea Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant prin care solicita rambursarea sumelor plătite.

N-am primit niciun răspuns, aşa că anul trecut am deschis proces împotriva IBCvT, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Caselor de Asigurări de Sănătate din Mureş şi Braşov", spune fostul pacient.

Procesul se află încă pe rolul Judecătoriei Braşov, iar un nou termen a fost fixat pentru 21 septembrie.

Instanţa dă dreptate pacienţilor

Chiar dacă înainte de operaţie pacienţii semnează o hârtie prin care renunţă la orice pretenţie financiară ulterioară, instanţele le dau cîştig de cauză pe motiv, că oamenii, speriaţi de operaţie nu gândesc limpede în acele momente. Un alt pacient din Mureş câştigat, luna trecută, un proces similar, iar acum aşteaptă să primească înapoi cei 27.000 de lei. 

Banii pentru despăgubirile pacienţilor vor fi achitaţi din veniturile proprii. Noi nu comentăm decizia instanţei, dar nu ni se pare normal ca un pacient informat despre situaţia materialelor sanitare să reclame ulterior nişte chestiuni care i-au fost explicate clar şi pe baza cărora a semnat un act", spune Lavinia Cosma, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Mureş.  

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite