Spitalele sunt în colaps, iar autorităţile se ceartă pe nimicuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul executiv al DSP Braşov, Gabriel Stanciu atrage atenţia asupra situaţiei critice din spitale. Foto:Stelian Grăjdan.
Directorul executiv al DSP Braşov, Gabriel Stanciu atrage atenţia asupra situaţiei critice din spitale. Foto:Stelian Grăjdan.

În timp ce unităţile medicale mai au bani doar până în octombrie şi se confruntă cu o criză de persoanal, autorităţile se ceartă pe mâncare şi pază.

Concret au făcut o şedinţă, la care au invitat şi presa pentru a găsi soluţii pentru eficientizarea serviciilor de hrană şi pază din cel mai mare spital din Braşov. Asta în condiţiile în case acestea sunt gestionate de o firmă privată care şi-a respectat contractul.

S-au certat degeaba

O analiză făcută de Direcţia de Sănătate Publică a arătat clar că nu sunt problele de igienă sau de altă natură care să pună în pericol pacienţii internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Ba mai mult costurile spitalului s-au redus cu 15% de când serviciile s-au privatizat. Dacă acestea s-ar realiza în regie proprie costurile ar fi mai mari. Edilii au găsit totuşi o „problemă". Firma privată plăteşte chirie pe 1000 de mp, dar foloseşte doar 400. Practic spitalul este în câştig, dar tot nu este bine. După mai multe discuţii aprinse s-a ajuns la concluzia formării unei comisii care să analizeze situaţia.

Probleme reale

Autorităţile au uitat însă să pună în discuţie şi problemele reale cu care se confruntă spitalele din Braşov. „Ce ne doare pe noi foarte tare este faptul că spitalele mai au fonduri doar până în octombrie. Apoi, nu putem decât să sperăm într-o rectificare bugetară pozitivă. Practic stăm cu mâna întinsă", ne-a declarat dr. Gabriel Stanciu director executiv la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov.
Finanţarea nu este singură problemă a spitalelor din Braşov, ci şi faptul că sunt foarte aglomerate, odată cu desfiinţarea unităţilor din Săcele şi Codlea. O situaţie gravă este la Pediatrie, unde în fiecare zi, secţia de urgenţă este aproape plină de copii de romi care sunt aduşi la spital şi pentru simple zgârieturi. Până acum câteva luni ei mergeam la unitatea din Săcele. Aceasta a devenit istorie.

Criză mare de personal

Blocurile operatorii şi secţiile de reanimare ale spitalelor braşovene sunt grav afectate de lipsa de cadre medicale. Cea mai gravă situaţie este la Spitalul de Pediatrie Braşov, unde reprezentanţii unităţii au fost nevoiţi să închidă secţia de ORL, în weekenduri. „ Sunt de 15 ani directorul acestui spital, însă este pentru prima dată când am fost nevoit să recurg la o astfel de măsură", a declarat Ioan Mâzgăreanu, managerul Spitalului de Pediatrie Braşov. Probleme mari sunt şi în blocul operator al Spitalului de Copii, unde în loc de cinci asistente, lucrează doar două, dar şi în secţia de bolnavi cronici, unde doar două infirmiere trebuie să îngrijească micuţi cu leucemie, diabet şi alte boli grave.

Situaţia nu este cu nimic diferită nici la Maternitatea din Braşov, unde o asistentă trebuie să supravegheze şi câte 30 de pacienţi, făcând ture între saloane şi între etaje. La Spitalul Judeţean Braşov, trei secţii au mare deficit de personal: oncologia, reanimarea şi blocul operator. Pe secţia de terapie intensivă, unde sunt internaţi pacienţi în stare critică, lucrează doar 35 de asistente în loc de 47 şi doar 11 infirmiere în loc de 19.
Blocarea posturilor în sistemul bugetar şi instaurarea regulii prin care la 7 posturi eliberate se aprobă doar o angajare face cu atât mai dificilă situaţia.

Speranţă pentru Spitalul din Codlea

Unitatea, desfiinţată şi ea de Ministerul Sănătăţii ar putea funcţiona din nou. Este nevoie doar ca Ministerul Sănătăţii să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă care stipulează redeschiderea unităţii. „ La Codlea s-au investiti milioane în aparatură. Există secţii de medicină internă, chirurgie, pediatreie, cameră de primiri urgenţe dotată cu sistem de telemedicină. Există şi personal specializat care să lucreze acolo. Se aşteaptă doar decizia Ministerului Sănătăţii. Oamenii de acolo nu au bani să vină la Braşov", a mai spus Gabriel Stanciu.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite