Braşovul nu are spital de rangul I UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Monitorul Oficial nr. 223 din 31 martie a.c. s-a publicat Hotărârea de Guvern nr. 303 privind Strategia Naţională de raţionalizare a spitalelor. Conform acestei HG, România va avea doar 7 spitale de categoria I şi 5 de categoria a II-a.

15.00  

Guvernul a decis înfiinţarea, la nivel naţional, a şapte spitale de rang I şi a cinci spitale de rang II. Spitale de categoria I vor funcţiona în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. De asemenea, în cinci localităţi din ţară - Arad, Oradea, Sibiu, Braşov şi Galaţi - vor funcţiona spitale de categoria a II-a. În restul ţării vor exista doar spitale de categoriile III, IV şi V.

Spitalul Judeţean Braşov nu îndeplineşte condiţiile pentru a face parte din categoria I pentru că nu deţine chirurgie cardio-vasculară. „Deocamdată nu suntem afectaţi de această măsură, deoarece încă nu au fost stabilite tipurile de finanţare. Că să nu avem probleme, ar trebui crescut plafonul actual pe care îl dă Casa de Asigurări, de 1.380 de lei, pe caz rezolvat, la peste 1.500 de lei, pe caz. Nu categoria în care este înscris spitalul ne poate afecta, ci modul în care se face finanţarea", a declarat Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.

Probleme de infrastructură

Reprezentanţii spitalului de la Braşov spun că unitatea medicală nu va putea creşte în rang în viitorul apropiat, din cauza unor probleme de infrastructură.

„Sunt mai multe probleme de infrastructură la Braşov. Spaţiile pe care le deţinem nu ne permit înfiinţarea unor secţii necesare pentru rangul spitalicesc I. În mod firesc, fiecare oraş mare, cum este şi cazul Braşovului,  ar trebui să aibă un spital de tip I. Mai ales că suntem şi centru universitar", a mai spus Neculoiu. La Spitalul Judeţean Braşov sunt tratate, în medie, 4.000 de cazuri, pe lună.

10.00 Spitale de categoria I vor funcţiona în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Craiova şi Constanţa. De asemenea, în cinci localităţi din ţară - Arad, Oradea, Sibiu, Braşov şi Galaţi - vor funcţiona spitale de categoria a II-a. În restul ţării vor exista doar spitale de categoriile III, IV şi V.

  Criterii de clasificare

Ministerul Sănătăţii a prezentat tot în HG 303/2010 şi criteriile care stau la baza clasificării spitalelor. Aceste sunt următoarele:
-spital categoria a V-a: nivel de competenţă limitat - spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative;
-spital categoria a IV-a: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate;
-spitale categoria a III-a: nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate;
-spitale categoria a II-a: nivel de competenţă înalt - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţe limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
- spitale categoria I: nivel de competenţă foarte înalt - spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional deservind populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite