„Cod roşu“ de personal, în spitalele braşovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile mici din sistem şi sutele de posturi blocate lasă spitalele fără medici şi asistente. Cele mai importante unităţi medicale din judeţul Braşov funcţionează  cu deficite de personal de chiar peste 30%.

Criza de personal din spitalele din Braşov s-a accentuat în ultima perioadă. Tot mai multe cadre medicale aleg să plece la clinicile private sau să părăsească ţara pentru a obţine venituri mai mari.

Managerii unităţilor medicale spun că fac faţă din ce în ce mai greu deficitului de personal cu care se confruntă. La Spitalul Judeţean Braşov, din cele 2.082 de posturi cuprinse în schema de personal, doar 1.740 sunt ocupate.

„Cea mai mare problemă de personal o avem pe secţiile de Terapie Intensivă şi la Unitatea de Primire Urgenţe. De pe ambele secţii ne lipsesc câte 60 de asistente, cât ar fi normal să existe la numărul de bolnavi internaţi. De exemplu, pe o tură sunt trei asistente la 25 de bolnavi, în condiţiile în care o asistentă ar trebui să aibă în grijă doar doi bolnavi", ne-a declarat Marius Neculoiu, directorul Spitalului Judeţean Braşov.

La limita de avarie

Chiar dacă situaţia e critică, pentru această unitate medicală Ministerul Sănătăţii a deblocat 9 posturi, care vor putea fi ocupate doar de la 1 ianuarie 2011. Situaţia e critică şi la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie.

„Se lucrează cu un deficit de cadre medicale de 30%. Spitalul funcţionează cu o lipsă de 120 de cadre medicale, iar cea mai mare problemă este în cazul asistentelor. Pleacă foarte multe asistente în mediul privat sau în ţări în care sunt plătite mult mai bine. Îşi dau demisia cei mai buni oameni, asistentele medicale cu experienţă şi foarte calificate", a explicat Ionel Moldovan, purtătorul de cuvânt al Maternităţii din Braşov.

Aceeaşi situaţie se semnalează şi la Spiatalul de Boli Infecţioase, Psihiatrie, Pneumoftiziologie, dar şi la  Spitalul de Pediatrie din Braşov. „Ne lipsesc patru medici şi 22 de asistente ca să funcţionăm la limita de avarie. Pentru că posturile sunt blocate am apelat la câteva suplimentări de un sfert sau jumătate de normă şi la contracte încheiate cu personalul medical pe perioadă detrminată, pentru a suplini angajatele care intră în concediu de maternitate", a spus Ioan Mâzgăreanu, directorul Spitalului de Pediatrie Braşov.

Spitalele „gradate"

Din octombrie, spitalele vor fi clasificate pe categorii. Braşovul nu are niciun spital de categoria I. Gradul cel mai înalt de competenţă şi finanţarea cea mai mare o vor primi spitalele universitare.

Cel mai probabil, Judeţeanul va fi încadrat la categoria a II-a, respectiv nivel înalt. Celelalte spitale din municipiu ar putea intra în categoria a III-a, respectiv nivel mediu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite