1 aprilie: Ziua marii păcăleli pentru pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii plătim lunar contribuţie la asigurările de sănătate. De puţin timp şi pensionarilor li se reţine 5,5% din pensie. Cu toate acestea, nu beneficiem de mai nimic. Analize gratuite nu se mai fac, medicamentele compensate vor deveni în curând o raritate, iar consultaţiile la medic vor fi şi ele o amintire.

Noul contract cadru pe care medicii de familie trebuie să îl semneze cu Casa de Asigurări de Sănătate este plin de prevederi absurde. De exemplu, un bolnav cronic va avea dreptul la doar patru consultaţii pe an, la medicul de familie. În plus un bolnav externat din spital poate merge, gratuit, la medicul de familie doar de două ori pe an. Asta pentru că se presupune că în spital i s-au făcut analizele. Prevederea este cel puţin aberantă. De exemplu, un om poate ajunge în spital pentru o operaţie de apendicită. În acest caz, înainte de intervenţie se fac doar analize simple. Omul ar putea însă avea şi alte efecţiuni care necesită o monitorizare periodică. În concluzie dacă vrea să fie consultate mai des, va plăti.

Totul este pe bani

Nu este exclus ca medicii de familie să nu mai facă consultaţii gratuite. Aceştia ameninţă că nu vor semna contractele pe 2011 în actuala formă. În acest caz, de fiecare dată când mergem la medicul de familie, vom plăti. Între 20 şi 50 de lei.

Şi medicamentele compensate şi gratuite ar putea deveni o amintire. Săptămâna aceasta farmaciştii îşi vor primii banii pe reţetele eliberate în luna aprilie a anului trecut. Ca să facă economie, Ministerul Sănătăţii anunţă că va plafona eliberarea de reţete compensate şi gratuite. Practic fiecare medic va avea un buget în care trebuie să se încadreze atunci când scrie reţele. Nu îl poate depăşi deoarece este sancţionat. Dacă un pacient are ghinionul să ajungă la medic după data de 15 a fiecărei luni, riscă să nu mai beneficieze de medicamente compensate şi gratuite.

În ceea ce priveşte analizele gratuite situaţia este simplă. Nu se fac pentru că nu sunt bani. Listele de aşteptare se întind pe câteva luni, dar mulţi bolnavi nu pot să aştepte atât şi plătesc. Nici spitalele nu stau mai bine. În majoritatea unităţilor medicamentele scumpe lipsesc, la fel şi unele materiale sanitare.

În aceste condiţii ne întrebăm: Pentru ce mai plătim asigurări de sănătate? Că doar totul e pe bani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite