Vezi aici harta locurilor unde se dă mită la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar şapte situaţii de mită au fost raportate de braşoveni pe site-ul bribespot.com . Cea mai mare şpagă dată de un braşovean este de 800 euro, pentru a putea trece de un examen la facultate.

Dacă aveţi de reclamat o mită, o puteţi înregistra pe o hartă online, fără a fi nevoiţi să vă pierdeţi în birocraţie şi fără a risca să fiţi închis pentru dare de mită. Un grup de tineri din Estonia a creat o aplicaţie online care poate fi accesată direct de pe un smartphone sau de la la orice calculator conectat la internet.

Sub protecţia anonimatului, oamenii pot oferi aici detalii despre domeniul în care au dat şpaga, dar şi să ofere detalii despre situaţie. De la crearea aplicaţiei, Braşovul are trecute pe harta mitei doar şapte reclamaţii.

Cel mai mult a plătit un braşovean pentru a obţine notă de trecere la un examen: 800 de euro. O femeie a fost nevoită să dea 200 de euro pentru a se asigura că naşte un copil sănătos. „Ca să poţi naşte cu speranţă, trebuie să «donezi» bani doctorilor", spune femeia în mesajul postat pe bribespot.com.

Într-o altă situaţie, un bărbat a plătit 100 de euro agenţilor vamali pentru a intra în ţată cu marfă. „A trebuit să ofer mită agenţilor vamali, pentru a «închide ochii» la bunurile pe care le aduceam acasă", descrie bărbatul situaţia.

Mită pentru circulaţie

25 de euro plătesc şoferii care trec pe DN13, dacă sunt surprinşi de poliţişti că depăşesc pe linie continuă. „Un poliţist m-a tras pe dreapta pentru că am depăşit pe linia continuă. Poliţistul mi-a cerut bani, dar nu i-am dat, însă ştiu multe persoane care au plătit acest «serviciu»", spune un alt reclamant.

24 de euro a plătit un alt conducător auto pentru a scăpa de amenda pentru că, în ciuda faptului că îi expirase permisul de conducere de trei luni, şofa nestingherit pe drumurile publice.

Pe DN11, şpaga scade. Un şofer povesteşte cum a scăpat de amenda pentru viteză, oferindu-i unui poliţist 12 euro. Tot cu 12 euro a scăpat de amenda pentru lipsa trusei medicale, obligatorie în orice autoturism, un turist.

Am fost tras pe dreapta fără niciun motiv şi ameninţat cu amendă pentru că nu aveam trusa medicală în maşină. Ce m-a mirat cel mai tare a fost că poliţistul era tânăr", povesteşte turistul.

Ţara noastră se află printre primele ţări unde mita este un obicei împământenit. Alături de România, pe harta mitei au un loc fruntaş ţări precum Estonia, Lituania, Cehia şi Ungaria. Statistica se actualizează de la oră la oră, în funcţie de cei care intră şi postează informaţii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite