Purim, cea mai veselă sărbătoare evreiască, celebrată la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evreii braşoveni celebrează în această seară, prin muzică şi voie bună, una dintre cele mai importante dintre sărbătorile lor, Purim. Costumaţi în regi şi prinţese, aceştia au comemorat eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian.

Povestea Purimului, care a avut loc acum 2300 de ani, îi are ca eroi pe Estera, o tânără evreică din Persia, şi Mordechai, unchiul ei mai în vârstă, care o crescuse. Regele Persiei, Achasverush, dispune execuţia soţiei sale, iar apoi îşi caută o nouă soţie. Aşa se îndrăgosteşte de Estera, cu care se căsătoreşte fără să ştie că aceasta este evreică. Haman, unul dintre sfetnicii regelui, cu porniri anti-Semite, încearcă să îl facă pe rege să îi extermine pe evrei. Mordechai vine atunci la Estera şi o roagă săî şi folosească poziţia  influentă pentru a-i vorbi regelui în numele evreilor. Regele o ascultă cu înţelegere pe soţia sa şi poporul evreu este salvat, în timp ce Haman este spânzurat pe spanzuratoarea pe care el o pregatise pentru a-l omorî pe Mordechai.

Înţelesul cuvântului "Purim" este "sorţi" şi sărbătoarea este considerată cea mai veselă sarbatoare a iudaismului. Purim este celebrată în fiecare an în funcţie de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii de ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra duşmanilor.


„Purim este cea mai veselă sărbătoare a poporului evreu. Este vorba despre o istorie complicată, descrisă printr-o festivitate frumoasă. Această zi a fost sortită pierii poporului evreu, dar printr-o răsucire de situaţie, poporul evreu a triumfat", a explicat Tiberiu Roth, preşedintele comunităţii evreieşti de la Braşov.

VEZI FOTOGALERIE

Conform tradiţiei, evreii braşoveni s-au costumat în diverse personaje şi au umplut sinagoga. Festivitatea a fost alcătuită din slujba religioasă îmbinată cu un spectacol pe cinste. Toţi cei prezenţi la ceremonie au cântat şi s-au bucurat alături de semenii lor.

„Este singura sărbătoare evreiască veselă, această seară imprimă bucurie şi de aceea ne află aici. Vrem să ne bucurăm împreună", a spus Robert Şerbănescu, unul dintre evreii braşoveni veniţi la sinagogă.

La ceremonie a luat parte şi Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România.

„Mă aflu într-o vizită oficială la Braşov şi mă bucur foarte mult că sunt aici. Braşovul este un oraş extreme de frumos, iar Purim-ul este o sărbătoare interesantă, este o sărbătoare a bucuriei. Povestea acestei sărbători este o poveste despre supravieţuire, despre victoria binelui asupra răului şi, de aceea, este o sărbătoare foarte important pentru comunitatea evreiască", a spus Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite