Simona Manole Mărcan, vocea de aur a Operei Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este solista Operei din 2004, iar vocea ei deosebită a făcut-o să fie una dintre cele mai apreciate artiste ale instituţiei.

A avut ceea ce se numeşte „chemare", de când era doar un copil. Nu a început cu muzica, urmând iniţial Artele Plastice, la Ploieşti. „Chemarea către muzică nu mi-a dat pace şi m-a făcut să îmi schimb drumul pe când eram în clasa a X-a. Atunci am început să merg la cursuri de canto. Nu ştiam până atunci nimic despre asta, dar cu foarte multă intuiţie, dragoste, voinţă şi muncă am reuşit să ajung unde sunt astăzi. Odată ce am pătruns în această lume, nu am mai reuşit să scap de microbul muzicii", povesteşte Simona.

   A venit la Braşov, la Facultatea de Muzică pentru a-şi urma visul. Din anul doi a devenit membră a corului Operei Braşov, însă şi-a dorit mai mult de atât. „Am înţeles în timp ce înseamnă această meserie şi cât trebuie să te sacrifici pentru ea. Cu toate acestea niciun sacrificiu nu este prea mare pentru a-ţi urma visul. Merită şi pentru ceea ce simţi tu, dar mai ales pentru ce le transmiţi celor care te ascultă, pentru ceea ce simt ei", mai spune artista.

image

 Voce de excepţie

 În 2004, în urma unui concurs, a reuşit să ajungă una dintre solistele Operei. De atunci numele ei a crescut odată cu ea, mai ales că tânăra este una dintre puţinele voci care sunt la fel de apreciate atât în spectacole de operă, cât şi în cele de operetă sau cele pentru copii.

Debutul şi l-a făcut cu personajul Michaela din opera „Carmen" de Georges Bizet. Îşi aduce aminte şi acum de emoţiile începutului. „Primul impact cu scena a fost emoţionant. Este vorba de acel «prima dată» pe care nu ai cum să îl uiţi vreodată. Am învăţat că muzica înseamnă multă smerenie. Eu cred în «a vrea» şi «a cere de la Dumnezeu»", mărturiseşte Simona.

Rolul pe care îl îndrăgeşte cel mai mult este cel al personajului Mimi din opera „La Boheme", de Pucini. „Este rolul care se potriveşte structurii mele sufleteşti. Muzica lui Pucini este senzuală, înălţătoare, mă împlineşte. Eu sunt mai expansivă şi la fel este şi muzica lui", mai adaugă solista. 

image

Parteneri în viaţă şi pe scenă

Cel mai bun profesor şi partener în viaţă şi pe scenă îi este chiar soţul ei, Adrian Mărcan. Cei doi s-au cunoscut în perioada studenţiei ei şi de atunci se completează unul pe celălalt. „A fost o iubire care a crescut în timp. Este ca vinul. Cu cât se învecheşte, cu atât e mai bun. Acum ne iubim mai mult ca la început şi iubirea noastră este în continuă creştere. El mi-a ghidat paşii cu foarte multă sinceritate. Este un artist mare, cu suflet mare", mărturiseşte Simona Mărcan. 

Întrebări şi răspunsuri

Ai vrut vreodată să fugi de pe scenă?

Ca artist, de multe ori îţi vine să faci asta. Omul vine însă să te vadă şi tu trebuie să îţi aduci aminte că ai muncit mult pentru a fi acolo. Mai vine şi energia pozitivă din partea publicului, care te linişteşte repede. Pentru asta trăieşti: să produci emoţie. Fiecare spectacol este ca o purificare a sufletului.

Este ceva ce te-ar putea face să renunţi la muzică?

Poate doar familia, dar amândouă fac parte din mine şi cred că nu aş fi complet fericită fără vreuna din ele. Mă consider împlinită, dar îmi doresc foarte mult şi un copil.

Ce-i place

„Îmi plac soarele, marea, imensitatea cerului şi cafeaua de dimineaţă. Îmi plac oamenii buni şi gesturile simple făcute fără a se aştepta nimic în schimb. Îmi plac şi momentele petrecute la biserică, unde eşti doar cu tine însuţi şi cu Dumnezeu".

Ce nu-i place

„Nu-mi place frustrarea. Urăsc şi răutatea gratuită. Nu suport nici sărăcia şi disperarea care sunt acum în ţara noastră şi faptul că toată lumea e tristă şi îngândurată pe stradă. Invidia este un sentiment pe care nu îl suport". 

PROFIL

Născută: 11 august 1979, Ploieşti

Studii: Facultatea de Muzică, Braşov

Familie: căsătorită

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite