Exclusiv! Pictoriţa, cetăţean de onoare al Braşovului UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silvia-Maria Grigore are peste 50 de expoziţii personale, atât în ţară, cât şi în străinătate. Lucrările ei au ajuns în toate colţurile lumii. Pictura a fost pentru ea mai mult decât un hobby. În perioada comunistă, a fost singurul mijloc de a-şi câştiga existenţa şi de a-şi întreţine cele trei fete.

Silvia-Maria Grigore s-a născut la Odobeşti, fiind al doilea copil din cei şapte ai avocatului Dimitrie Constantinescu şi ai Mariei, nepoata Mitropolitului Ardealului, Ioan Meţianu. Talentul pentru pictură l-a moştenit de la mama ei şi, în timp ce urma cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, artista a frecventat şi cursurile şcolii de Belle Arte din Capitală. În 1934, pictoriţa şi-a întâlnit marea dragoste, locotenentul Liviu Grigore şi viaţa ei s-a schimbat. „La 20 de ani m-am căsătorit şi m-am mutat la Braşov", îşi aminteşte pictoriţa.

Picta să supravieţuiască

Fericirea lor nu a durat mult, fiindcă în 1952 soţul ei a fost arestat politic, fiind acuzat de „activitate contra clasei muncitoare". „Securitatea a percheziţionat toată casa, mi-au luat fotografii, scrisorile de dragoste primite de soţul meu, decoraţiile lui, totul. Casa a fost confiscată şi am fost nevoită să divorţez, pentru ca fetele mele să nu fie date afară de la şcoală", îşi aminteşte pictoriţa.

Necazurile au continuat şi artista a fost deportată la Gugeşti, judeţul Vrancea. Fiindcă era divorţată, i s-a permis să locuiască la Focşani. „Nu aveam din ce trăi. Nu aveam ce mânca şi atunci m-am apucat de pictură. Făceam fuste pictate, carpete cu căprioare şi le vindeam în piaţă. Apoi m-am apucat şi de tablouri. Pictam de dimineaţa până seara, la lumina lămpii cu petrol. Am început să fiu cunoscută şi am reuşit să îmi întreţin fetele, mai ales că două dintre ele erau la facultate", îşi aminteşte Silvia Maria Grigore.

Pictor cu firma la poartă

După cinci ani de detenţie, colonelul Liviu Grigore a ieşit din închisoare şi a mers la Focşani. „Atunci a aflat că am divorţat de el. În 1959 ne-am recăsătorit şi ne-am întors la Braşov", spune artistul plastic.
Pentru că soţul ei avea un salariu de mizerie, artista a continuat să picteze. „Am văzut într-o consignaţie un tablou şi am zis că şi eu aş putea picta aşa ceva. Am făcut două tablouri şi s-au vândut imediat. Între 1960 şi 1975 am fost pictor profesionist, cu firma la poartă. În 1975 am fost printre membri fondatori ai Asociaţiei Pictorilor Amatori", spune Silvia-Maria Grigore.

Lucrări în toată lumea

Silvia-Maria Grigore are peste 50 de expoziţii personale atât în ţară, cât şi în străinătate. Tablourile ei, majoritatea ilustrând peisaje şi flori, au ajuns în toate colţurile lumii, în America sau Africa. La Muzeul de Artă Contemporană din Montreal, Canada, are 14 tablouri, iar la un castel privat din Spania are 12 lucrări. Pictează şi acum, la vârsta de 97 de ani, iar sufletul ei este plin de mulţumire, în ciuda suferinţelor prin care a trecut.

În 1994 şi-a pierdut soţul, iar 1997 una dintre fete, o arhitectă de excepţie. „Am fost o fire optimistă. Necazurile nu m-au doborât şi nu mi-am pierdut niciodată speranţa. Mulţumesc lui Dumnezeu că am copii buni. Eu sunt fericită că sunt atât de apreciată. Regretul meu este că anii au trecut prea repede şi am ajuns la o vârstă atât de înaintată", a spus Silvia-Maria Grigore.

Merite recunoscute în toată ţara

În 2001, Ministerul Justiţiei îi acorda „Calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă". În 2005, la Făgăraş, i s-a conferit titlul de „Cavaler al Ordinului Spiritual Negru Vodă de Făgăraş". Tot în 2005, în oraşul natal Odobeşti, a primit „Cheia" oraşului şi titlul de cetăţean de onoare pentru „întreaga carieră redată în frumos, iubire şi culoare". De asemenea, o stradă din oraş poartă numele ei, una al tatălui şi una al bunicului ei. În luna mai, artista a fost declarată şi cetăţean de onoare al Braşovului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite