Arhiepiscopul Ioan Selejan: „În secuime sunt români care vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Covasna, Harghita şi Mureş au fost uitaţi de statul român, care şi-a pierdut autoritatea în zonă, iar problemele cu care ei se confruntă, sunt aduse în discuţie doar atunci când sunt alegeri electorale.

Aceasta este concluzia dezbaterilor care au avut loc,astăzi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului. Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a afirmat că românii sunt reprezentaţi deficitar în consiliile locale şi judeţene din zonă, iar ocuparea posturilor publice este condiţionată de cunoaşterea limbii maghiare.

Lăcătuşu a amintit vorbit şi despre lipsa unui punct de vedere al statului român referitor la proiectul maghiar de obţinere a autonomiei teritoriale promovat de liderii maghiari din România şi din afară. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care a participat la dezbateri, a criticat absenţa de la lucrările universităţii a preşedintelui Traian Băsescu, amintind că acesta a participat, în schimb, la cursurile Universităţii de la Băile Tuşnad. Ea a cerut şi demisia ministrului de interne, Vasile Blaga, întrucât nu reacţionează la prezenţa, pe instituţiile publice din Harghita şi Covasna, a steagurilor maghiare şi secuieşti. La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a declarat că în cele două judeţe, s-a dus o politică de separare şi segregare şi consideră că ar trebui ca şi populaţia românească să fie discriminată pozitiv, aşa cum se întâmplă cu maghiarii.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat că mesajul care trebuie să fie transmis este acela că, în ultimii 20 de ani, statul român şi-a pierdut autoritatea în zonă. În încheiere, arhiepiscopul Ioan Selejan le-a spus celor prezenţi că în zonă „sunt români care vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică" şi se va ajunge să se şteargă „identitatea spaţiului aşa cum a fost ştearsă şi identitatea multor români din zonă".

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite