Servicii de salubritate pentru bălegar, pentru salvarea fântânilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Guvernul a stabilit lista localtiăţilor unde va implementa prima componenta a proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti". In urma programului, 18 comune si orase vor avea servicii de salubritate pentru balegar, considerat principala sursa de poluare cu nitrati si nitriti a solului si, implicit, a panzei freatice.

Sătenii din aceste localitati vor trebui sa transporte balegarul pe platforme special amenajate. In cazul in care reziduurile animaliere nu vor fi curate, detinatorii incarcaturii vor trebui sa "curete" balegarul de gunoi si abia apoi sa-l lase la depozitul localitatii.

Si, pentru a venit in sprijinul agricultorilor si al crescatorilor de animale, cei care nu au cum sa transporte balegarul vor putea apela la mijloacele speciale de transport (incarcator, tractor cu remorca agricola, cisterna vidanjata si masina de imprastiat gunoiul) cu care vor fi dotate primariile localitatilor respective.

Utilajele vor putea fi folosite insa de localnici doar "contra cost", tariful fiind stabilit de autoritatile locale. Proiectul de Hotarare de Guvern, care a fost pus pe hartie de specialistii Ministerului Mediului, prin care este reglementat serviciul de salubritate pentru balegar in cele 18 comune, mai prevede ca, in perioada de fertilizare a terenurilor, fiecare familie "are dreptul sa ridice de la depozitul de balegar o cantitate egala cu cea adusa". Daca insa vor avea nevoie de mai mult ingrasamant natural, oamenii vor trebui sa plateasca pentru el.

In plus, balegarul este principala sursa de poluare a apelor subterane cu nitrati si nitriti. "2.000 de localitati din Romania au panza freatica poluata. Multe gospodarii au fantani in curte, din care familiile respective scot apa pentru prepararea hranei, fapt ce duce la imbolnaviri si chiar la decese", explica oficialii Ministerului Mediului.

Lista comunelor si oraselor care vor avea serviciu de salubritate pentru balegar:

1. Comuna Bocsig (jud Arad)
2. Comuna Pecica (jud Arad)
3. Orasul Stefanesti (jud. Botosani)
4. Comuna Dumbravita (jud. Brasov)
5. orasul Budesti (jud. Calarasi)
6. Comuna Sohatu (jud. Calarasi)
7. Comuna Vasilati (jud Calarasi)
8. Comuna Fundeni (jud. Galati)
9. Comuna Schela (jud. Galati)
10. Comuna Garla Mare (jud. Mehedinti)
11. Comuna Gornesti (jud. Mures)
12. Comuna Farcasele (jud. Olt)
13. Comuna Traian (jud. Olt)
14. Comuna Mironeasa (jud. Iasi)
15. Comuna Mircesti (jud. Iasi)
16. Comuna Crucisor (jud. Satu Mare)
17. Comuna Todiresti (jud. Suceava)
18. orasul Frasin (jud. Suceava)

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite