Află aici cât de bine se trăieşte la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză realizată de Săptămâna Financiară (sfin.ro) arată cât de bine se trăieşte în marile orase. Braşovul este abia pe locul VI.

S-au luat în calcul salariile şi pensiile medii, dar şi preţul alimentelelor necesare pentru un coş minim.
Braşovul se află pe locul cinci pe ţară în privinţa numărului de salariaţi. Slariul mediu net este 1351 de lei, fapt care ne plaseazp pe locul opt pe ţară. Ca numărul de pensionari suntem pe locul 15, dar dacă este luat în calcul cuantumul pensiei suntem pe locul III. Pensia media, la Braşov este de 894 de lei.

1083 de lei pe lună pentru un salariat

La Braşov, costul mediu al „coşului minim de consum" estimari ajunge la 267,95 lei de mersoană. Sfin.ro a luat în calcul alimentele esen¬ţiale din coşul minim folosit de Institutul Naţional de Statistică (INS): 28,9 kg de pâine, 2,5 kg carne de porc, 1 kg carne de vită, 2,5 kg carne de pui, 2 kg telemea, 3,5 kg car¬tofi, 2,1 kg fasole boabe, 1,6 kg morcovi, 2,5 kg ceapă, 6 litri lapte, 3,5 kg mere şi 13 ouă. Preţul kilogramului de pâine este la acelaşi nivel în toată ţara, produsele din făină albă comerciali¬zându-se cu 4 lei/kg.

După cumpărarea alimentelor un salaria braşovean rămâne cu 1083,05 lei, iar un pensionar cu 626,05 lei. Cifra plasează Braşovul pe locul VI pe ţară după după Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Timiş şi Argeş.

Sărăcie în Moldova, Harghita şi Covasna

La coada clasamentului se află judeţele din Moldova, dar şi Harghita şi Covasna unde nivelul de trai este scăzut în principal tot din cauza salariilor mici. Salariaţii harghiteni sunt plătiţi cu cele mai mici lefuri din România, salariul mediu din această regiune fiind de 977 de lei. În paralel, preţurile la alimente sunt destul de mari, pentru asigurarea coşului minim lunar de consum fiind necesară o sumă minimă de 251 lei.

În Harghita, rata şomajului este ridicată, în acest moment fiind indemnizate 12.540 de persoane. Nici în Covasna situaţia nu este mai bună. Chiar dacă sa¬larizarea este mai ridicată decât în judeţul vecin, preţurile sunt mari, iar numărul persoanelor active e foarte scăzut ( 43.450 angajaţi).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite