Braşovenii au salarii tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din domeniul alimentaţiei publice sunt plătiţi cel mai prost. Foto: Arhivă
Angajaţii din domeniul alimentaţiei publice sunt plătiţi cel mai prost. Foto: Arhivă

Salariul mediu net a ajuns la 1.358 de lei, cu 100 de lei mai mic decât media naţională.Vestea proastă este că nu se întrevede nicio mărire anul viitor.

Anul acesta, salariul braşovenilor a scăzut, în medie, cu 81 de lei. Dacă în 2010 salariul mediu net era 1.439 de lei, aproape de media naţională, la finele lunii octombrie a coborât până la 1.358 de lei. Într-un top, realizat de Institutul Naţional de Statistică, Braşovul se află pe locul nouă în ceea ce priveşte cuantumului salariului din toate ramurile economice.

Câştiguri salariale peste media judeţului s-au înregistrat în industrie şi construcţii (1.423 lei). Câştiguri salariale sub media judeţului s-au înregistrat în ramurile servicii şi comerţ (1.310 lei) şi, respectiv, agricultură, silvicultură şi piscicultură (1.017 lei).

Sunt însă şi braşoveni care au salarii uriaşe. Practic ei câştigă într-o singură lună, cât alţii într-un an. Potrivit cifrelor înregistrate de finanţele braşovene, cinci angajaţi au încasat, în 2011, salarii de peste 30.000 de lei, pe lună.
Cel mai mare salariu, 39.784 de lei, l-a luat un braşovean care lucrează în domeniul fabricării de echipamente electrice şi electronice. Foarte bine s-a câştigat şi din domeniul IT. Un alt angajat a înregistrat venituri lunare de 31.000 de lei. Acesta s-a ocupat de realizarea de soft-uri la comandă. Pe locul trei în topul salariilor de la Braşov se situează un angajat care s-a ocupat cu prelucrarea datelor şi administrarea paginilor web. Acesta a câştigat un salariu lunar de 30.000 de lei.

Oamenii se descurcă tot mai greu

Mulţi braşoveni nici nu visează la atâţia bani.
„Lucrez în comerţ şi iau 800 de lei, plus bonuri de masă. Mă descurc foarte greu, dar măcar am un loc de muncă. Dacă aş avea 30.000 de lei pe lună nici nu aş ştii ce să fac cu ei. M-aş mulţumi şi cu 2.000 de lei pe lună", spune Vasile Brutaru, de 46 de ani.

Salarii mici sunt şi în domeniul alimentaţiei publice. „Eu lucrez la un laborator de prăjituri. Iau 1.000 de lei pe lună. E puţin, dar stau cu părinţii şi reuşesc să mă descurc. Nu ştiu cum fac cei care au copii", a spus Ileana Tudor, de 22 de ani.

Mai grav este că anul viitor nu vine cu veşti bune. „Tendinţa este de scădere a salariilor şi nu se întrevăd măriri nici anul viitor", a spus Ioan Popescu, şeful Direcţiei de Statistică Braşov.
Şi în ce priveşte număr de salariaţi stăm prost. În 1990, Braşovul avea 296.521 de angaţaţi. Acum s-a ajuns la 154.658. Practic, numărul de salariaţi cu forme legale s-a înjumătăţit în ultimii 20 de ani.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite