Orga din Rupea, reparată cu ajutorul comunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul restaurării orgii din Rupea, demarat de Parohia Braşov a Bisericii Evanghelice C.A. din România şi evaluat la suma de 33.514 euro, continuă datorită participării numeroase a publicului la concertele din Biserica Neagră.

În toamna anului 2008 orga Bisericii Evanghelice din Rupea a fost mutată pe galeria de sud a Bisericii Negre cu scopul de a fi conservată până la încheierea lucrărilor de renovare la biserica din Rupea. Din acel moment au fost făcute şi demersurile pentru restaurarea valorosului instrument, iar începând cu ediţia din anul 2009 a festivalului „Musica Coronensis" o parte din banii strânşi din concerte au avut ca destinaţie acest proiect.

La ediţiile din 2009 şi 2010 a festivalului „Musica Coronensis" s-au strâns 11.250 lei din vânzarea biletelor şi sponsorizări, iar în fondul creat anul trecut pentru susţinerea activităţii de restaurare s-au adunat 14.001 lei de pe urma concertelor de orgă din Biserica Neagră. Ultimele două ediţii ale concertelor „La cumpăna dintre ani" au avut ca unică destinaţie orga din Rupea, aducând 14.835 lei la bugetul proiectului.

Le mulţumim celor 870 de persoane, care au participat pe 31 decembrie la concert, stabilind astfel un record al vânzărilor de bilete la Biserica Neagră. Prin prezenţa lor au reuşit să aducă un important aport financiar atât de necesar pentru a repune în funcţiune acest instrument. După succesul parteneriatului public-privat care a avut în vedere repunerea în funcţiune a clopotului din turnul Casei Sfatului, dorim să lansăm un apel asemănător către firme şi persoane fizice de a susţine material restaurarea orgii din Rupea", a declarat organistul Steffen Schlandt.

Comunitatea evanghelică din Rupea a reuşit să strângă în ultimii zece ani suma de 7200 euro pentru orgă. Astfel Parohia Braşov dispune în acest moment de jumătate din costul total pentru restaurare.

Orga Bisericii Evanghelice din Rupea, a cărui constructor este necunoscut, poate fi considerată cel mai important instrument păstrat din secolul al XVII-lea în Transilvania. Urmele descoperite în interiorul ei indică faptul că instrumentul a fost doar restaurat şi modificat în anul înscris pe frontispiciu (1726), instrumentul fiind construit în secolul al XVII-lea. Până în anul 2004 orga a fost amplasată în biserica din Rupea într-un loc unic în tot peisajul organistic transilvănean - în partea de nord-est a navei principale, lângă arcul de triumf, pe o galerie special construită în acest scop.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite