Avocaţii au făcut lumină: „Toate ridicările de maşini sunt ilegale“ Vezi aici ce trebuie să faci dacă ţi se ridică abuziv autoturismul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii care rămân fără autoturism în mod abuziv au la dispoziţie mai multe metode prin care pot face contestaţie împotriva firmelor de ridicări auto.

Ridicarea maşinilor este ilegală întrucât nu sunt îndeplinite simultan cele două condiţii impuse prin lege - autoturismul este parcat neregulamentar şi reprezintă un obstacol pentru circulaţie - şi poate fi contestată prin mai multe metode", afirmă avocatul Gheorghe Piperea, citat de Mediafax.

El spune că există cel puţin trei metode pentru a contesta decizia de ridicare a maşinii.

CITEŞTE ŞI: CuRAT murdar, la serviciul de ridicări auto din Braşov

Se poate face o plângere contravenţională în care să se considere că de fapt dispoziţia de ridicare este nimic altceva decât un proces-verbal de contravenţie, în care va da în judecată Poliţia Comunitară şi se va cere şi restituirea banilor de la Poliţia Comunitară.

Sau se poate alege o metodă de atacare în contencios administrativ, în care să soliciţi instanţei anularea dispoziţiei de ridicare emisă. În fine, se poate înainta o acţiune civilă, în pretenţii, pe care o recomand pentru că va fi cea mai eficientă, împotriva firmei respective, iar această acţiune să nu fie numai a unei persoane, ci şi a celorlate 10.000 de persoane potenţial a fi afectate", a spus avocatul.

Codul Rutier prevede că "poliţia rutieră poate dispune ridicarea şi depozitarea în locuri special amenajate a vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă şi care constituie un obstacol pentru circulaţia publică.

Ridicarea şi depozitarea vehiculelor se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorului drumului public, după caz.

Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul şi depozitarea vehiculului staţionat neregulamentar se suportă de către deţinătorul acestuia. Ridicarea vehiculelor dispusă de poliţia rutieră se realizează potrivit procedurii stabilite prin regulament."

"Prin urmare, raţiunea legii - care trebuie respectată de toate regulamentele adoptate de administraţia publică locală în aplicarea acesteia - este ca ridicarea să reprezinte o măsură excepţională, luată în cazul autovehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie", a adăugat avocatul.

El a spus că avocaţii de la societatea la care este partener au câştigat mai multe procese cu Poliţia Rutieră pentru parcări ilegale, în cadrul cărora au făcut plângere contravenţională împotriva procesului-verbal de contravenţie şi s-a dispus anularea contravenţiei şi rambursarea taxei de către Poliţie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite