La 19 ani şi-a dat viaţa pentru libertatea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Vlase vrea să afle adevărul despre moartea fiului ei. Foto: Stelian Grăjdan.
Elena Vlase vrea să afle adevărul despre moartea fiului ei. Foto: Stelian Grăjdan.

Pe 22 decembrie 1989, Nicuşor Vlase, de 19 de ani, a ieşit în stradă alături de alţi tineri. Părinţii l-au găsit împuşcat, la morgă, abia pe 27 decembrie. Părinţii eroului-martir încearcă de 22 de ani să determine autorităţile să facă lumină în acest caz şi să-i pedepsească pe criminali.

De 22 de ani, braşovenii Elena şi Nicolae Vlase încearcă pe toate căile să determine autorităţile din România să declanşeze o anchetă serioasă, în urma căreia să fie identificaţi asasinii fiului lor. Până acum nu au reuşit.

În decembrie 1989, Nicuşor Vlase avea 19 de ani. A ieşit în stradă pe 21 decembrie, alături de muncitorii de la ICA Ghimbav, stând cu ei şi toată noaptea. Pe 22 decembrie a trecut pe acasă, în culmea fericirii, la plecare asigurându-şi părinţii că nu va păţi nimic. Tatăl său l-a găsit însă, cinci zile mai târziu, împuşcat, printre alte cadavre, la morgă. Potrivit datelor oficiale, Nicuşor a fost împuşcat în noaptea de 22/23 în faţa Hotelului „Capitol" din Braşov.

„ L-am găsit la morgă, întins pe ciment, într-o poziţie de apărare. Pe palmele şi tâmplele copilului erau vizibile urme maronii, cum sunt cele de la electrozi, iar încheieturile arătau ca şi cum ar fi fost legat la mâini. Nu vă puteţi închipui ce am simţit noi atunci ca părinţi. Am renunţat o perioadă că mai cred în Dumnezeu. Nu înţelegeam de ce ni se întâmplă tocmai nouă o asemenea nenorocire", povesteşte Elena Vlase.

„Vai de idealurile acelor copii"

Soţii Vlase nu s-au împăcat niciodată cu ideea că asasinul sau asasinii copilului lor nu vor răspunde pentru crima comisă. Şi sunt profund dezamăgiţi de faptul că statul român nu a elucidat dosarele Revoluţiei. „Mi-e groază când văd ce s-a întâmplat. Vai de idealurile acelor copii care şi-au dat viaţa pentru noi. Din păcate România este condusă tot de securişti şi comunişti. Nu pot să mai am respect pentru nişte autorităţi care nu vor să afle adevărul despre ucigaşii unor copii. Iar pe cei ce au condus ţara în aceşti 20 de ani nu îi interesează decât puterea. Nici nu vor să ştie cum au ajuns ei să fie în frunte. Avem declaraţii care ar putea elucida cazul şi nu vrea nimeni să le citească", ne-a spus Elena Vlase.

CEDO le-a dat dreptate

Disperaţi oamenii au apelat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit deciziei CEDO, justiţia din România trebuie să găsească şi să condamne vinovaţii pentru crimele din decembrie '89. CEDO a condamnat statul român în procesul intentat de soţii Vlase, în legătură cu „Dosarul Revoluţiei" şi a decis că justiţia română nu a desfăşurat o investigaţie eficientă cu privire la moartea fiului lor.
Femeia spune că nu va abandona lupta. „Nu voi renunţa niciodată să lupt pentru aflarea adevarului, chiar dacă va fi ultimul lucru pe cere îl voi face pe lumea asta. La comemorări nu mai merg, pentru că nu mai vreau să-i văd pe cei care nu au făcut nimic pentru aflarea adevarului", a mai spus Elena Vlase.

84 de braşoveni au murit la Revoluţie

Liberatea din 1989 a fost plătită scump, la Braşov. Potrivit datelor oficiale, la Braşov, au murit, în decembrie 1989, 84 de persoane, iar alte 236 au fost rănite. Protestele la Braşov au început în ziua de 21 decembrie 1989, când un grup de necunoscuţi a ajuns în zona „Judeţenei" de partid, unde a întins un cearceaf pe care era scris „Jos comunismul!". Infernul a debutat, de fapt, în noaptea de 22 spre 23 decembrie. S-a anunţat că un grup de terorişti se pregăteşte în barul Hotelului Aro să atace. În jurul orei 2.30 s-au auzit primele focuri de armă şi prima victimă a fost doborâtă. Nimeni nu a fost condamnat în dosarul Revoluţiei. Acum 750 de persoane au certificate de revoluţionar.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite