Concert de syntharp, în premieră absolută în România, la Festivalul de Film Istoric Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 12 august, de la ora 11.00, în cadrul programelor secțiunii de evenimente speciale, va fi dezvăluită una dintre surprizele festivalului: prezentarea la Râşnov - în premieră absolută în România şi pentru a doua oară în lume - a unui nou instrument muzical recent creat în Elveția şi care tinde să revoluționeze conceptul de spectacol sonor modern: syntharp.

De la ora 20.00, în sala fostei Case de Cultură din Râșnov, prezentarea va fi completată de un concert de syntharp, realizat în colaborare cu Fundația Elvețiană pentru Orgă din România, Synthrap Instruments şi SC COT srl. Protagonişti vor fi Arion Pascal din Elveția - creatorul instrumentului - Catemir Coșnean şi Filip Şerbu, ambii din Hărman. Concertul va consta dintr‐o combinație de lucrări în primă audiție, scrise special pentru acest instrument, și părți de improvizație. Piesele interpretate sunt fie lucrări laureate în cadrul concursului de compoziție organizat în Elveția în luna mai 2011, cu ocazia lansării instrumentului pe piață, fie înregistrări cu instrumente acustice şi piese rezultate din folosirea unui software dedicat, denumit Celerina.

Acesta permite crearea de compoziții proprii programului, care pot fi derulate la nesfârşit. Fără a se repeta. Exemplele alese pentru concert sunt părți înregistrate ale unor astfel de compoziții generate de calculator şi înregistrări vocale combinate cu sunete de sintetizator. Atât la prezentarea instrumentului de la ora 11.00, cât și la concertul de la ora 20:00, sunt așteptați atât muzicieni, compozitori, profesori de muzică, cât și publicul larg, atras de inovații muzicale.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Râşnov într‐un parteneriat internațional cu European Institute of Cultural Routes, accesul publicului fiind gratuit. Evenimentele festivalului se desfăşoară în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în centrul istoric. Mai multe informații legate de program şi de momentele festivalului se găsesc pe www.ffir.ro Râşnovul este strâns legat de istoria cinematografiei româneşti, mari regizori români realizând aici multe dintre filmele cu temă istorică. Organizatorii îşi propun "reînvierea potențialului turistic şi cultural al zonei şi consacrarea Râşnovului drept refugiu pentru împătimiții de istorie, artă şi natură", a declarat Nicolae Pepene, directorul festivalului. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite