Filmul „Concerte la Biserica Neagră", lansat în 21 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineastul roman Radu Gabrea scoate pe ecrane in 21 ianuarie un film-coupé format din doua documentare despre muzica, „Concerte la Biserica Neagră" şi "Cautandu-le pe Schwartz", dar tot in aceasta luna a intrat si in pregatire cu docu-fictiunea „Ultimele zile ale lui Ceausescu", bazata pe cartea lui Grigore Cartianu, „Sfarsitul Ceausestilor".

„Concerte la Biserica Neagră" şi „Căutându-l pe Schwartz" ar merge cel mai bine pe micul ecran, dar ele vor rula şi în câteva cinematografe din ţară, sub titlul-generic „Două lumi în muzică", anunţă hotnews.ro. La Bucureşti, filmul-coupé va putea fi văzut la cinema Union între 21 şi 27 ianuarie.

Ambele documentare sunt realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, de aici dorinţa producătorului Radu Gabrea de a le face premiera (cu atât mai mult cu cât, recent, CNC a anunţat că producătorii care nu predau copia standard la timp sau nu scot filmul pe ecrane riscă să nu poată participa la proxima sesiune a concursului de finanţare.).

„Concerte la Biserica Neagră" are un scop mai degrabă educativ, pentru că reface istoria Bisericii Negre din Braşov prin intermediul muzicii dar, în ciuda formatului clasic, ceea ce spun invitaţii - dirijorul Horia Andreescu, doi istorici braşoveni şi un cunoscut organist din Braşov (prin clasicul procedeu „talking heads) e interesant.

Dramaturgic, filmul e susţinut de muzică - de cea a compozitorilor saşi, care a făcut şi obiectul unui CD înregistrat de Horia Andreescu cu Orchestra de cameră „Virtuozii din Bucureşti", dar şi de amintirile dirijorului născut el însuşi la Braşov.

Sunt rememorate evenimentele istorice care au marcat existenţa Bisericii Negre (Reforma luterană sau incendiul din 1689 care i-a adus numele actual), dar muzica ce însoţeşte toate imaginile filmului e un element în sine.

De altă factură e „Căutându-l pe Schwartz", partea a doua a precedentului „Rumenye, rumenye", lansat în 2006. De astă dată, cineastul urmăreşte traseul cunoscutei cântăreţe de klezmer, Elizabeth Schwartz, dinspre SUA (ţara unde s-a născut) spre România (ţara de baştină a tatălui său).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite