Copiii aflaţi în grija statului, abandonaţi şi de părinţi, şi de Primăria Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului (DPC) Braşov au trimis o adresă la Consiliul Judeţean, în atenţia Comisiei de Buget-Finaţe, prin care avertizează că fondurile alocate în acest an sunt insuficiente şi nu vor permite funcţionarea instituţiei nici măcar „la nivel de avarie".

Liderul Sindicatului al instituţiei, Luminţa Olteanu, precizează că şi reducerile de personal operate de plenul Consiliului Judeţean vor duce la blocarea activitităţii Direcţiei, „punând în pericol chiar şi viaţa beneeficiarilor care au nevoie urgentă de ajutor".

„Nu înţelegem cum a fost fundamentat capitolul de cheltuieli materiale, în situaţia în care propunerea instituţiei noastre, bazată pe un minim de necesar, a fost de 12.421.000 lei, iar dumneavoastră propuneţi suma de 8.864.910 lei", se arată în adresa respectivă. Mai mult, Luminţa Olteanu a ţinut să scoată în evidenţă şi situaţia dezastruoasă din ţară: „Vă atragem atenţia că, în această perioadă de acută criză economică, suntem singura instituţie a cărei număr de beneficiari este în continună creştere".

În plus, Luminiţa Olteanu se declară un duşman al construirii unei scări rulante şi a facilităţii persoanelor cu dizabilităţi la Agenţia Judeţeană a Persoanelor cu Handicap şi solicită blocare investiţiei, în caz contrat ameninţă cu „datul pe televizor". Fără a da detalii, aceasta menţionează că „serviciile în cauză vor fi oferite, în mod gratuit, fără cheltuirea banului public".

Maiu mult, dacă nu vor da curs cererilor formulate, sindicaliştii DPC le pun în vedere consilierilor judeţeni că „îşi rezervă dreptul de a ataca în contecios administrativ hotărârea de buget".

Analiză pentru cauzele subfinanţării

Referitor la petiţia sindicaliştilor, consilierul judeţean Adrian Maxim, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, a confirmat pentru „Adevărul de Seară" existenţa respectivei adrese şi că se va face o analiză  pentru a vedea care este situaţia reală şi de ce sindicaliştii susţin că există o subfinanţare a instituţiei.

Primăria Braşov trage „ţepe" Direcţia Copilului!

Situţia critică privind finanţarea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov este provocată de faptul că factorii implicaţi în finanţarea acestei instituţii nu şi-au onorat obligaţiile.

Potrivit prevederilor legale în vigoare (din 2003 - n.a), cheltuielile de întreţinere şi funcţionare a sistemului de protecţie a copilului trebuie suportat astfel: 50% de la bugetul de stat, pe baza numărului de copii rarportat la fiecare judeţ în parte, 25% din bugetul judeţului , numai pentru copii proveniţi din judeţ şi 25% din bugetele locale ale comunităţilor de proveninenţă a copiilor.

În acest context, aritmetica finanţării Direcţiei pentru Protecţia Copilului a fost dictată de ministrul Finanaţelor, deputatul braşovean Gheorghe lalomiţianu, care în bugetul pe anul în curs a prevăzut, pentru judeţul Braşov, 17.847.000 lei, cota de la bugetul de stat. În proiectul de buget pe anul în curs, Consiliul Judeţean Braşov a prevăzut suma de 6.539.390 de lei. Pe de altă parte, Primăria Braşov nu are niciun ban la acest capitol în bugetul local. Chestiunea se perpetuează de câţiva ani. Practic, nici Primăria Braşov, nici alte localităţi din judeţ nu şi-au onorat obligaţia faţă de copiii aflaţi în grija statului.

Astfel, semnalul tras de Luminţa Olteanu este corect, în contextul în care numai Primăria Braşov are de achitat Direcţiei pentru Protecţia Copilului, numai din 2007 şi până în 2010 (Legea fiind în vigoare din 2003!), suma de 3.580.000 de lei!

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite