Mioara Marinca păstrează tradiţia din Ţara Făgăraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică populară din Ţara Făgăraşului. De-a lungul anilor, femeia a cules cântecele populare ale locului pe care le-a împărtăşit iubitorilor de folclor.

Cântecul şi jocul popular au atras-o pe Mioara Cârje Marinca încă de pe timpul în care era elevă. Femeia povesteşte că profesorii  i-au cultivat pasiunea, iar serbările şcolare i-au servit drept prilej pentru a face dovada talentului său. „De copil am îndrăgit muzica populară şi tot ce ţine de folclorul zonei. Dascălii mei m-au făcut să îmi înfrâng timiditatea şi să evoluez pe scenă ca o adevărată artistă", îşi aminteşte cântăreaţa de muzică populară.

Iubitoare a tradiţiilor, Mioara Cârje Marinca a participat, în tinereţe la numeroase concursuri şi festivaluri de muzică populară, în ţară şi în străinătate. „Mi-a făcut deosebită plăcere să particip la concursul denumit «Cântecele Oltului», dar şi la festivalurile din străinătate dedicate diferitelor naţionalităţi. Am fost purtătoarea tradiţiei Făgăraşului în 1987 în Rusia, şi în 2007, în Germania", mărturiseşte făgărăşeanca.

Interpretează cântecele bătrânilor

Mioara Cârje Marinca este educatoare de 32 de ani. Meseria sa nu a împiedicat-o pe cântăreaţă să îşi urmeze pasiunea. Făgărăşeanca a studiat tradiţiile locului şi a ales să cânte muzică popular, la petreceri. „În particular mă ocup şi de îndrumarea grupurilor folclorice sau a tinerelor speranţe. Este o reală plăcere să poţi transmite şi altora pasiunea pentru muzica tradiţională", spune artista.

Îndrăgostită de folclor, femeia a cules de la bătrânii satului cele mai frumoase cântece populare. „Doina, haţegana sau învârtita sunt reprezentative pentru aceste locuri şi sunt stiluri cunoscute pentru cei care trăiesc în zonă. Am avut norocul ca Dumnezeu să îmi dea voce. Această înclinaţie le-o datorez şi părinţilor mei. Mama mea este un mare rapsod, iar tatăl meu juca extrem de bine pe muzică populară", spune Mioara Cârje Marinca.

Tot ca să păstreze tradiţia, făgărăşeanca a început să adune costume populare din zonă, dar şi obiecte specifice caselor ţărăneşti. „Am acasă un mic muzeu. Am adunat zeci de costume populare, reprezentative pentru Ţara Făgăraşului, oale ţărăneşti foarte vechi, furci, războaie şi alte unelete gospodăreşti cu vechime", adaugă cântăreaţa.

Mândră de originile ei, Mioara Cârje Marinca a înregistrat în 2004 un CD cu muzică populară intitulat „Mă cunosc că sunt vişteancă".

Patru ani mai târziu, femeia a adunat în broşura „Mândră-i Ţara Oltului, Ţara Făgăraşului", pe lângă memoriile ei, obiceiuri din zonă, strigături de învârtită, dar şi colaborări cu alţi artişti ai locului.

Întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă meseria de educator cu pasiunea pentru muzică?

Meseria mea se împacă foarte bine cu pasiunea pe care o am. De fapt, meseria mea îmi dă posibilitatea de a insufla şi altora dragostea pentru cântecele şi jocul din bătrâni. Cea mai mare satisfacţie este cea de a împărtăşi frumuseţea folclorului din Ţara Făgăraşului cu cei născuţi în această zonă.

Cum s-au acomodat cei de acasă cu programul dvs?

Soţul meu a avut întotdeauna răbdare şi înţelegere pentru ceea ce fac. În ultimii 10 ani, am încercat să cânt la petreceri doar după un program bine stabilit, astfel încât familia mea să nu îmi simtă lipsa.

Ce-i place

„Îmi place să călătoresc în străinătate şi să văd lucruri noi. Sunt o fire sportivă şi nu ratez nicio ocazie de a mă plimba sau de a face mişcare în aer liber. Îmi plac deopotrivă muntele şi marea, iar vacanţele mele se împart între cele două forme de relief".

Ce nu-i place

„Nu îmi plac oamenii cârcotaşi. Îi apreciez pe oamenii de bine şi îmi place să mă înconjor de persoane cu caracter frumos. De altfel, cred că am foarte mulţi prieteni şi mă mândresc cu acest lucru".

Profil

Născută. 18 decembrie 1958, Viştea de Jos

Studii. Academia de Muzică „Gheorghe Dima", Cluj-Napoca

Familie. Căsătorită, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite