PORTRET Tiberiu Cucu „bucătăreşte“ mâncăruri alese pentru greci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuieşte de cinci ani la Braşov şi tot de atâta timp face naveta între Grecia şi România. Pasionat de arta culinară, tânărul lucrează ca bucătar, la dublu, în funcţie de sezon.

Tiberiu Cucu a învăţat tainele celor mai gustoase preparate de la mama sa, care era bucătăreasă. „Am urmat un liceu în care am putut să fac o specializare în domeniu. Am făcut practică şi am început să învăţ şi reţete din bucătăria internaţională", îşi aminteşte tânărul.

După absolvire, Tiberiu Cucu s-a angajat la un hotel din Munţii Bucegi, ca ajutor de bucătar. „Perioada de ucenicie mi-a fost foarte utilă, pentru că aşa am reuşit să fur şi micile secretele folosite de bucătari pentru ca mâncarea să fie mai gustoasă", povesteşte tânărul.

După doi ani, a aplicat pentru un job în străinătate. „Lucrez în ţară sau în Grecia, în funcţie de sezon. Vara o petrec în Paralia Katerini, iar iarna o petrec în Braşov. Aşa reuşesc să fiu unde trebuie, în plin sezon turistic", spune cu umor bucătarul.

Grecia, a doua patrie

 Tiberiu Cucu a învăţat repede să gătească mâncăruri greceşti şi chiar s-a îndrăgostit de mai multe feluri de mâncare, pe care le prepară cu drag şi pentru familia sau prietenii săi.

image

Sunt mâncăruri greceşti asemănătoare cu cele româneşti. Şi ei au ardei umpluţi şi un tip de musaca. Îmi plac reţetele cu fructe de mare sau preparatele cu sos", mărturiseşte tânărul bucătar.

Pentru că turiştii care vin în Grecia sunt de diferite naţionalităţi, tânărul a învăţat să gătească mâncăruri internaţionale, iar clienţii săi se declară, de fiecare dată, pe deplin satisfăcuţi.

Grecia este o ţară în care turismul joacă un rol foarte important. La restaurant vin turişti români, sârbi, macedoneni, polonezi, cehi. Mulţi vor să mânânce reţete tradiţionale. Un bucătar bun trebuie să ştie să facă de toate şi să se adapteze rapid, pentru a-şi mulţumi clienţii", este de părere tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales Grecia pentru a munci în sezonul estival?

Pe timpul verii, aici vin turişti din toată lumea, aşa că şi arta culinară contează mult. Bucătarii, care ştiu să facă mâncăruri internaţionale, îşi găsesc uşor un loc de muncă.

Cât credeţi că veţi munci în ritmul acesta?

Munca este foarte solicitantă, pentru că nu sunt zile libere deloc. De obicei, este foarte aglomerat, aşa că nu apuci să stai deloc. Munca este însă plătită, aşa că nu are de ce să îţi pară rău. Mă văd făcând acest lucru mulţi ani de acum încolo.

Profil

Data naşterii. 26 ianuarie 1986, Târgovişte

Studii. Liceul Economic Târgovişte

Familie. Necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite