Thomas Bross salvează vieţi de patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thomas Bross face parte din Serviciul Salvamont Victoria de la înfiinţare şi are la activ sute de misiuni de salvare. Bărbatul conduce serviciul de 30 de ani şi, nici în apropierea pensiei, nu concepe să se despartă de meseria sa.

Thomas Bross locuieşte la poalele Munţilor Făgăraş de mic copil. Aici a descoperit muntele cu frumuseţile, dar şi cu pericolele lui. „De pe la 10 ani, am început să cutreier pădurile din zonă. Eram mai mulţi copii şi plecam în grup în drumeţie. Eram de-a dreptul fascinaţi de traseele montane. Bineînţeles că plecam fără ştirea părinţilor noştri. Într-una dintre excursiile noastre s-a întâmplat să ne rătăcim. Chiar dacă părinţii ne-au certat, nu au reuşit să ne oprească să ne reluăm drumeţiile la scurt timp după incident", îşi aminteşte salvamontistul.

Pentru că era îndrăgostit de munte, bărbatul a ales să facă parte din Serviciul Salvamont încă de la înfiinţare şi a rămas fidel meseriei sale. „În 1969 se puneau bazele Salvamontului în întreaga ţară. Eu eram plecat în armată. Când am revenit acasă, am fost solicitat să intru în serviciu. Se căutau oameni cunoscători ai muntelui, care să aibă şi echipament adecvat. N-am stat nicio clipă pe gânduri, am ştiut că aşa voi avea şansa de a face ce îmi place", povesteşte bărbatul.

A trăit o mulţime de drame

Zece ani mai târziu, Thomas Bross a fost ales şeful Salvamontului din Victoria, funcţie pe care a păstrat-o până în prezent. A participat la sute de acţiuni de salvare şi a înfruntat înălţimile, indiferent de condiţii meteo şi de anotimp. „Sunt acţiuni încununate de succes, în care eşti mulţumit că ai reuşit să salvezi o viaţă, dar sunt şi incursiuni de recuperare în care pleci ştiind că vei aduce jos de pe creste, un om fără suflare. Aceste misiuni sunt cele mai dificile. În timp, înveţi să suporţi şocul, dar nu te împaci niciodată cu ideea", spune salvamontistul.

Thomas Bross îşi aminteşte că cea mai mare tragedie la care a asistat în 40 de ani de carieră a fost cea produsă în anul 1987, în zona Bâlea. „25 de persoane au fost surprinse de avalanşă. 20 dintre aceştia erau copii. Nimeni nu a scăpat cu viaţă. Cadavrele au fost recuperate după zile de căutări, la care au fost mobilizate toţi salvamontiştii din zonă. A urmat evacuarea altor zeci de copii, care se aflau în tabere. Pe cei mai mici dintre ei i-am adus în braţe până la poalele muntelui", îşi aminteşte bărbatul.

Thomas Bross spune că are adânc întipărite în memorie tragediile care au avut loc în Munţii Făgăraş. Bărbatul a avut parte însă şi de satisfacţii enorme şi de momente de bucurie. „Au fost mai multe situaţii în care a trebuit să aducem de pe munte femei însărcinate. Odată am şi asistat la o naştere. O cabanieră de la Turnuri nu şi-a calculat corect termenul în care trebuia să nască, iar copilul a venit pe lume în munţi, la altitudine", spune bărbatul.

Profil

Născut. 10 noiembrie 1948, Alba.

Studii. Şcoala Tehnică de Maiştrii Victoria.

Familie. Căsătorit, doi copii.

Ce-i place

„Îmi place foarte mult muntele şi nu ratez nicio ocazie să mă bucur de minunăţiile lui. În afară de această pasiune, îmi place să colecţionez timbre. Este un alt hobby, pe care l-am urmat cu îndârjire. Am făcut acest lucru toată viaţa şi nu am de gând să renunţ la această pasiune".

Ce nu-i place

„Nu îmi place la mare. În afară de perioada pe care o petrec în apă, nu mă pot acomoda cu plaja. Îmi lipseşte răcoarea muntelui şi nu mă simt bine în locurile în care lipseşte umbra. Tocmai de aceea nu prea merg la mare".

Întrebări şi răspunsuri

ll Care sunt traseele montane preferate?

Îmi place foarte mult să merg pe traseele din Munţii Făgăraş. Pe acestea le cunosc cel mai bine şi pe ele mă simt ca acasă. Prefer traseele către Cabana Sâmbăta şi Podragu. Sunt traseele pe care le-am parcurs încă din adolescenţă şi mi-au rămas aproape de suflet. De fiecare dată, la parcurg cu plăcere şi, chiar dacă le-am bătut de multe ori, descopăr ceva nou. Natura are darul de a se modifica şi de a te surprinde prin firescul ei.

ll Cum s-a împăcat soţia cu meseria pe care o aveţi?

Soţia mea m-a înţeles mereu. Dacă nu ar fi fost aşa nu aş fi avut cum să mă bucur de meseria mea. Am încercat tot timpul să îi insuflu şi ei aceeaşi dragoste de munte. Împreună am străbătut numeroase trasee montane şi ne-am bucurat de frumuseţea care ne înconjura.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite