Petru Alexe Bâlbu a adus şi a condus primul troleibuz din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a fost şi primul român care a avut telefon mobil. O mare pasiune a lui, pe care a şi urmat-o de-a lungul vieţii, este fotografia.

Un tren de persoane, cu destinaţie necunoscută pentru el, l-a adus la Braşov pe când avea 24 de ani, în 1948. Trăise deja ororile războiului şi acum era la un pas de a fi dus la canal pentru că nu era bine văzut de comunişti.

„În timpul războiului am văzut viaţa din afara României şi am încercat apoi să fac aici, ce am văzut acolo. M-am implicat mult în agricultură şi în realizarea de livezi. În '47, când au venit comuniştii la putere, am intrat în vizorul lor pentru că aveam prea multă iniţiativă", îşi aminteşte bărbatul. În 1948 a fost arestat şi dus la securitate. În luna martie i-au dat drumul, însă a aflat că urma să fie din nou ridicat pentru a fi dus să lucreze la canal.

„Mi-am luat atunci actele şi am plecat. Am văzut că sunt urmărit şi, în tren, m-au şi întrebat unde merg şi le-am spus că până la Bucureşti. Înainte de a opri trenul în gară am sărit pe partea cealaltă şi am urcat repede într-un alt tren, care abia se pusese în mişcare. Nu ştiam unde merge, dar m-a adus la Braşov şi aici am rămas", mai povesteşte Petru Bâlbu.

Braşovul i-a oferit o nouă viaţă

Prima noapte la Braşov şi-a petrecut-o plimbându-se prin apropierea gării, iar a doua zi a plecat să viziteze oraşul. Soarta a făcut să se întâlnească cu o familie din Tulcea, pe care o cunoştea. Aceştia l-au cazat primele nopţi, i-au găsit apoi o gazdă şi l-au ajutat să o ia de la capăt.

„Am pus ochii pe o fată de la Evidenţa Populaţiei şi am făcut-o să mă ajute să îmi schimb buletinul, pe Braşov. M-am angajat apoi muncitor la Uzina Electrică, unde mi-am cunoscut şi soţia", spune braşoveanul.

Pentru că terminase Liceul Militar Industrial, secţia Electricitate, în război, pe când se afla în lagăr, a fost dus să repare liniile telefonice dintre Belgia şi Danemarca.

Experienţa şi cunoştinţele i-au folosit în noua lui slujbă, unde a avansat foarte repede. „Am ajuns maistru şi, după naţionalizarea întreprinderilor, în 1952, am făcut inventarierea tuturor instalaţiilor electrice din Braşov spre toate comunele din jur. Am mers pe jos şi până la Sfântu Gheorghe pentru asta", adaugă Petru Bâlbu.

Al doilea oraş din ţară, cu troleibuz

În timp a ajuns la Electromontaj, unde a realizat prima staţie de redresare. Din funcţia de maistru coordona toate reţelele şi staţiile, iar la 1 mai 1959 a pus în funcţiune primul troleibuz.

El a fost şi cel care l-a condus pentru prima dată, pe traseul Gară - Şchei. „Era un MDT, făcut în Bucureşti. Era mic şi prăpădit, de 28 de locuri. Exista totuşi, şi ăsta era un mare pas, chiar dacă lumea mergea înghesuită, se mergea pe scări şi uneori te curentai când vroiai să te urci", îşi mai aminteşte bărbatul.

Traseul a fost prelungit apoi pentru Triaj şi pentru Tractorul. După doi ani existau linii de troleibuz care acopereau şi zonele Steagu (Astra), Bartolomeu şi Gară-Nouă. Pe atunci doar Capitala mai avea troleibuze.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi fost primul român cu telefon mobil?

Pot spune că da. În 1960 am adus de la polonezi 10 bucăţi. Am pus pe maşini staţii de coordonare a troleibuzelor şi una mi-am ţinut-o eu. Nici miliţia nu avea aşa ceva, la acea vreme. Erau foarte mari şi aveau aproximativ 2 kilograme greutate.

Cum v-aţi apucat de fotografie?

Fotografia a apărut ca o necesitate pentru muncă. Mi-am luat prima dată un aparat foto Zorki. Am şi acum vreo patru aparate şi pentru mărire alb negru şi pentru color. Am făcut şi bani din asta, pe la nunţi şi botezuri. Am mii de poze puse în cutii, în pivniţă, dar şi toate filmele, etichetate.

Ce-i place

„Mi-a plăcut în viaţă să muncesc. Îmi plac foarte mult cactuşii şi am acasă aproximativ 100 de ghivece. Unii au şi 50 de ani. Îmi plac excursiile. Am bătut toţii munţii. Respect sistemul german, pentru corectitudine şi pe cel danez, pentru cinste".

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii suciţi şi puturoşi. Nu pot nici să îi văd. Nu-mi place nici politica, pentru că e minciună, nu e sinceră. Nu-mi place să stau degeaba sau să dorm. Niciodată nu am dormit după-amiaza şi nici nu voi face asta vreodată".

PROFIL

Născut: 14 mai 1924, Nalbant, Tulcea.

Studii: Liceul Militar Bucureşti, secţia Electricitate.

Familie: Văduv, trei copii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite