PORTRET Mircea Oaneş este olimpic la chitară şi campion la dans sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băiatul este elev în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“
Băiatul este elev în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“

Băiatul este elev în clasa a VIII-a la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea" din Braşov şi îşi petrece timpul împărţindu-se între cele două pasiuni ale sale, din care vrea să facă performanţă.

Mircea Oaneş este la clasa de chitară instrument principal şi pian, instrument secundar. Chitara l-a fermecat în urmă cu trei ani, de Paşte. „Aveam deja una în casă şi am încercat nişte acorduri. Mi-a plăcut şi am vrut să învăţ să cânt, aşa că din toamna acelui am m-am înscris la Şcoala Populară de Artă, la chitară clasică.

Din clasa a şaptea m-am mutat la Liceul de Muzică, la clasa domnului profesor Gheorghe Petrovan", spune Mircea. Adolescentul este fascinat de acest instrument:„Cel mai mult îmi place sunetul, imaginea şi starea de spirit în care te aduce cântecul de chitară".

Primul concurs la care a participat a fost „Tânărul instrumentist", care i-a adus satisfacţia locului întâi, atât la ediţia de anul trecut, cât şi la cea de anul acesta. În primăvară, Mircea a participat la Festivalul „Ecoul Pietrei Craiului", unde a obţinut locul trei. Tot anul acesta a ajuns la faza naţională a Olimpiadei de chitară, care s-a ţinut la Timişoara şi a susţinut mai multe spectacole cu grupul „Floare de Colţ".  

Campion la dans sportiv

În paralel cu chitara, Mircea mai are o mare pasiune, dansul sportiv, de care s-a apucat în 2008. Părinţii şi fratele lui s-au înscris la un club de dans pentru a face mişcare, iar Mircea doar i-a însoţit. „Mi-a plăcut foarte mult şi am început şi eu. În mai puţin de trei ani am ajuns la Clasa C, categoria 14-15 ani", spune tânârul. Pasiunea pentru dans l-a purtat la peste 30 de concursuri naţionale şi internaţionale, unde a obţinut numeroase premii. Munca a fost pe măsură.

Dansul e un sport destul de greu. Înseamnă mai mult decât să dansezi. Trebuie să munceşti foarte mult şi contează tehnica şi expresivitatea. Muncim zilnic şi în weekend, cel puţin două ore în fiecare zi", spune Mircea.

Pe ringul de dans, adolescentul simte că lumea e a lui. „Mă simt foarte bine, simt că ringul e al meu, mai ales când lumea te încurajează şi te aplaudă. E foarte frumos să-i urmăreşti pe ceilalţi, mai mari şi mai buni, şi să poţi învăţa de la ei. Acea atmosferă te face să dansezi mai bine decât la sală. Când dansez simt că pot să-mi exprim sentimentele", spune Mircea.  

Se pregăteşte pentru capionatul mondial

Elevul îşi împarte ziua între chitară, şcoală şi dansuri, iar timp liber nu mai are aproape deloc. Dar nu îl deranjează fiindcă face ceea ce îi place. „Câteodată este obositor, dar am şi momente de relaxare. Nu vreau să renunţ la nimic, voi merge în paralel şi cu chitara şi cu dansul", afirmă tânărul.

Luna aceasta, Mircea se pregăteşte să participe cu la un concurs internaţional de chitară, la Sinaia, unde vor veni chitarişti de renume. În august, tânărul vrea să plece la Stuttgart, Germania, pentru a participa la Campionatul Mondial de Dans Sportiv.  

Întrebări şi răspunsuri

Cum decurge o zi din viaţa ta?

Dimineaţa merg la şcoală şi, înainte de a începe orele, exersez la chitară, fiindcă este foarte linişte. După ce vin de la şcoală, îmi fac temele şi când sunt singur repet la chitară, apoi merg la dansuri. Când ajung acasă, îmi fac iar temele, apoi chitară sau pian, la Şcoala Populară de Artă.

Ce ţi-ai dori să faci în viitor?

Vreau să urmez Conservatorul şi mi-ar plăcea să studiez în stăinătate stiluri noi, dar tot chitară. Chitara clasică este baza şi de aici derivă celelalte genuri. Îmi place jazz-ul, dar şi blues-ul.

Ce-i place:

Îmi place să colecţionez monede vechi, să ascult muzică, să mă uit la comedii, să mă joc pe calculator şi să mă distrez cu prietenii. De asemenea, îmi place să fiu pedant şi elegant.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac oamenii care au atitudini negative, nu-mi plac oamenii care nu au grijă de aspectul loc fizic şi nu suport fumul de ţigară. Totodată, nu-mi plac oamenii care profită de bunătatea altora", afirmă tânărul.

Profil.

Născut. 7 martie 1997, Zărneşti

Studii. Liceul de Muzică Braşov

Familie. Părinţi, un frate

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite