PORTRET Constantin Ştefan este croitorul din ceata Junilor Curcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul a moştenit de la tatăl calitatea de june, dar şi talentul de a mânui aţa şi acul de cusut.

Pentru Constantin Ştefan a fost foare uşor să facă parte din Junii Braşovului. Locuieşte de când se ştie în Schei, iar străbunicul, bunicul şi tatăl său au făcut parte din ceata Junilor Curcani, aşa că bărbatul a avut de mic tangenţă cu această tradiţie, care este o emblemă pentru Braşov.

Îl vedeam pe tata cum se pregătea pentru paradă şi îi admiram costumul. La 18 ani, am intrat în Junii Tineri, iar când m-am căsătorit am trecut la Junii Curcani. Costumul îl am moştenire de la tata şi pentru mine este o onoare, o mândrie şi o obligaţie morală să duc tradiţia mai departe, prin fiul meu.

Când avea şase ani, i-am făcut costum şi l-am urcat pe cal, alături de mine. În plus, am făcut în jur de 20 de costume şi pentru Junii Curcani", spune Constantin Ştefan.

Talentul pentru croitorie l-a moştenit tot de la tatăl său, croitor. Tocmai de aceea nici nu şi-a imaginat o meserie mai potrivită pentru el decât aceasta. „Mă pasiona foarte mult ceea ce făcea tata. Aşa că am urmat o şcoală profesională în domeniu şi m-am specializat în confecţii pentru bărbaţi. Primul obiect vestimentar pe care mi l-am făcut a fost o pereche de pantaloni", spune braşoveanul.

 Şi-a deschis propriul atelier

image

După terminarea şcolii, în 1979, Constantin Ştefan s-a angajat la Comix Braşov. „Făceam uniforme pentru CFR. Am lucrat aici până în 2004, când m-am angajat la o altă fabrică, unde făceam confecţii de damă şi de bărbaţi. Din anul 2008, am început să lucrez pe cont propriu", spune braşoveanul.

Iniţial, şi-a deschis un atelier de croitorie la Codlea, dar după un an s-a mutat la Braşov. În micul său atelier, de pe strada Carpaţilor, Constatin Ştefan face de toate şi are clienţi din toate categoriile sociale. „Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când omul pleacă mulţumit de la mine, fiindcă ştiu că vine şi a doua oară. În plus, îţi face şi reclamă", afirmă croitorul.

Bărbatul spune că în meseria lui este foarte important să îţi placă ceea ce faci, să ai răbdare şi pasiune. „E o meserie care nu se învaţă într-un an sau doi. Trebuie să te adaptezi noilor modele care apar pe piaţă şi să fii la curent cu ce se poartă. În plus, e foarte important să porţi un dialog cu clientul şi să ştii ce vrea", spune Constantin Ştefan.

Croitorul a primit şi comenzi mai puţin obişnute. „A venit o tânără şi mi-a zis să-i fac o ţinută de striptease şi mi-a adus o eşarfă transparentă, din care i-am făcut o fustă. Am refuzat, în schimb, să fac haine pentru câini", mai spune Constantin Ştefan.

Întrebări şi răspunsuri:

Era profitabilă croitoria pe timpul lui Ceauşescu?

Am avut noroc să lucrez în centrul Braşovului şi aveam mai multe comenzi, tocmai de aceea câştigam mai bine faţă de alţii care lucrau la periferia oraşului. Acum sunt pe cont propriu şi cât lucrez atâta câştig. Ambele perioade, înainte şi după comunism, au fost cu avantaje şi dezavantaje.

Cât veţi mai practica meseria asta?

Cât o să pot. Sunt croitor de 32 de ani şi asta ştiu să fac. În orice caz, dacă cineva vrea să se apuce acum de croitorie, nu mai are de la cine învăţa. Este o diferenţă între croitor şi confecţioner.

Ce-i place:

Îmi place sportul, îmi place să schiez şi îmi plac foate mult animalele. Iubesc să merg la picnic în fiecare duminică, atunci când e vreme frumoasă, îmi place orice tip de mâncare, nu refuz nimic, şi îmi plac călătoriile. Dacă aş avea bani, aş colinda toată lumea.

Ce nu-i place:

Nu-mi plac oamenii parşivi şi ipocriţi. Nu-mi place neseriozitatea. Nu-mi place că lumea n-are bani şi din cauza crizei economice am mai puţini clienţi. De asemenea, nu-mi place politica.

Profil

Născut. 11 august 1961, Braşov.

Studii. Şcoală profesională.

Familie. Căsătorit, un copil.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite