Cătălin Zaharia aduce zâmbetul pe feţele braşovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Zaharia
Cătălin Zaharia

Este pasionat de caricatură şi îşi câştigă existenţa din hobby-ul său.Caricaturile sale sunt publicate de ziare locale şi naţionale şi sunt apreciate de toţi cei care au simţul umorului.

Cătălin Zaharia a demonstrat înclinaţii artistice de mic. Pasiunea sa pentru desen a fost întreţinută şi cultivată de părinţii săi. „De caricatură m-am ataşat în liceu, când în timpul orei, în loc de probleme, eu realizam profilul colegilor sau profesorilor, bineînţeles într-o manieră cât se poate de comică", povesteşte artistul.

După liceu, braşoveanul a ales să urmeze Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, secţia Artă Murală Ambientală. „M-am întreţinut singur pe timpul facultăţii muncind la mai multe publicaţii locale. Meseria de bază a fost cea de ilustrator. A fost o perioadă destul de grea pentru că îmbinam îndeletnicirea de grafician cu şcoala, adică cu examenele şi sesiunile, pentru care trebuia să pregătesc teme şi proiecte", îşi aminteşte Cătălin Zaharia. Braşoveanul şi-a continuat studiile cu un master absolvit tot la Iaşi la secţia de Arte Plastice.

În timp, braşoveanul s-a perfecţionat pe caricaturile-portret şi a ajuns să fie solicitat de publicaţii importante din ţară. „La ora actulă, caricatura face parte din viaţa mea. Caricatura de tip portret  reprezintă latura tânără a caricaturii de presă. Caricatura face parte din viaţa noastră, o vezi în mijloacele de transport în comun, la cinematograf, pe străzi, ne înconjoară pretutindeni", este de părere artistul.

Caricatura, ca mod de viaţă

Cătălin Zaharia este unul dintre caricaturiştii care trăieşte din pasiunea sa. Pe lângă contractele pe care le încheie cu ziarele, artistul ia parte la petreceri sau la alt tip de evenimente unde realizează caricaturi-portrete contracost.

„La petrecerile la care sunt invitat se leagă prietenii, iar lumea este încântată de caricaturile realizate. În aceste portrete se scot în evidenţă şi defectele, se amplifică unele trăsături pe care oamenii încearcă să le mascheze, aşa că toate acestea trebuie privite cu umor. Aprecierea oamenilor este cea mai mare satisfacţie pe care o am, ca artist", spune braşoveanul.

Cătălin Zaharia este de părere că românii sunt inventivi şi deschişi la minte. „Românii au simţul umorului foarte bine dezvoltat. Glumele şi bancurile româneşti nu se compară cu nimic altceva.  Românii au fost şi vor fi veseli. Dacă nu ar fi fost aşa, românii ar fi clacat de mult din cauza bătăii de joc care îi înconjoară. Tocmai pentru că românii au umor, caricatura este la ea acasă în România", crede braşoveanul.

Întrebări şi răspunsuri

În ce format realizaţi caricaturile comandate?

Caricatura este realizată digital, aceasta însemnând un desen virtual pe o planşetă grafică sau pe hârtie cu acuarele şi creioane colorate. Comenzile le preiau telefonic sau prin email şi, de obicei, le cer doritorilor să îmi trimită două-trei poze cu personajul, dar şi câteva cuvinte despre persoana respectivă.

În afară de caricatură, mai abordaţi şi alt tip de creaţie artistică?

Mă mai ocup şi cu decorări interioare. Mai lucrez şi la un proiect care presupune decorarea izolaţiilor exterioare ale blocurilor, făcute destul de inestetic în ultimii ani. Încă nu am pornit demersurile pentru aceste amenajări, dar cred că ideea va prinde.

Ce-i place

„Îmi place arta stradală, care vine în contact direct cu privitorul, şi care nu este departe de meseria mea de bază, cea de caricaturist. Limbajele folosite sunt aceleaşi, diferă mesajele, iar mesajul este foarte important în zilele noastre. De la naturi statice şi peisaje, artiştii trebuie să se implice direct în problemele comunităţii ".

Ce nu-i place

„Nu agreez faptul că în societatea în care trăim, rolul artistului şi valoarile în general sunt prost înţelease. Nu totul se reduce la bani, iar valoarea unui artist nu e redată în bani"

Profil

Născut. 5 ianuarie 1979, Braşov

Studii. Master Arte Plastice, Universitatea din Iaşi

Familie. Necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite