PORTRET Valentin Luca este cel mai bun barman din România (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barmanul a participat la 60 de competiţii naţionale şi internaţionale de flair. În ţară a câştigat de patru ori titlul de „Best Romanian Act" şi este triplu campion naţional „Bar Master Competition".

Valentin Luca priveşte flair-ul (jonglatul cu sticle în aer - n.r.) ca pe orice alt sport şi consideră că cheia succesului o reprezintă nu doar dexteritatea, ci şi voinţa şi ambiţia. „Contează foarte mult şi să ai lângă tine persoanele potrivite, să ai susţinerea necesară şi să fi motivat", susţine celebrul barman. 

Vali lucrează de cinci ani în domeniu, iar de trei ani face bartending de performanţă. „De trei ani nu mai lucrez în spatele barului, pentru că nu mai am timp să lucrez aşa. De atunci m-am axat mai mult pe competiţii de bar şi pe şcoala de barmani în care activez la Braşov. Pasiunea mea pentru bartending nu are limite", mărturiseşte cel mai bun barman din România.

image

Multă răbdare şi antrenamente prelungite

Ideea de a evolua cât mai mult în domeniu a avut-o de când a păşit ca barman în primul bar. „De la început mi-am propus să investesc răbdare şi bani în cursuri, traininguri şi să fiu prezent la seminarii în domeniu, astfel încât ascensiunea mea a fost relativ rapidă, iar rezultatele nu au întârziat să apară", a spus Vali.

image
image

Tânărul a început să facă flair de când s-a angajat ca barman. „Am început să fac flair pentru barul la care activam, iar până la faza competiţională nu a fost decât un pas. Mi-am dorit să particip la marile competiţii internaţionale şi eram conştient că aveam nevoie de o pregătire intensivă, ca mai apoi să îmi dau seama că flairul este, practic, un sport unde pregătirea zilnică şi zecile de ore de antrenament contează enorm", a declarat barmanul.

Maestru internaţional la flair

Până acum, Valentin Luca a participat la nici mai mult, nici mai puţin de 60 de competiţii naţionale şi internaţionale de flair. În ţară a câştigat de patru ori, în tot atâţia ani, titlul de „Best Romanian Act", premiu care se acordă celui mai bun barman român la MBA, concurs care se desfăşoară pe litoralul românesc.

image

Vali este şi triplu campion naţional „Bar Master Comeptition", la concursul care se desfăşoară anual, în sistem ligă, cu patru etape. „Pentru mine această ligă contează extraordinar de mult deoarece atunci când o câştigi conştientizezi că eşti cel mai bun produs al bartending-ului intern şi pleci mult mai încrezător în puterile tale la competiţiile internaţionale din Europa" este de părere maestrul de flair.

image

Peste hotare, tânărul „a aruncat cu sticle în aer" în Sofia, Budapesta, Milano, Paris şi Monaco. În 2010, la competiţia din Lubliana, Vali s-a clasat pe primul loc, performanţă atinsă şi în Belgrad, iar în Roma, Londra, Zurich, Amsterdam, Bratislava şi Praga s-a clasat pe locul 2.

Vali va pleca în Germania, la Heidelberg, pe 13 februarie, în martie o să ajungă în Londra, iar în aprilie va pleca în Zurich.  

Întrebări şi răspunsuri:

Care este sfatul tău, pentru tinerii care doresc să aibă o carieră ca tine?

image

Cu siguranţă trebuie să înţeleagă că flair-ul nu înseamnă numai să arunci cu sticle în stânga şi în dreapta. În primul rând, trebuie să fie un barman bun şi să stăpâneşti bazele bartending-ului, să aplici corect metodele de praparare pentru fiecare cocktail, să fie un bun barista, să investească în pregătirea lor, pentru că meseria nu se fură, ci se învaţă.

Care sunt cocktail-urile pe care le preferi?

Deoarece îmi place mult ginul, automat prefer cocktail-urile care conţin această bază. Un cocktail pe care îl îndrăgesc şi mi se pare interesant este „Jadoo", cocktail care a fost preparat special pentru prinţul Egiptului de către cel mai bun barman mixolog din lume Dale DeGroff. Este un cocktail bogat în vitamine, care conţine lime, mentă, zahăr, apă minerală şi, bineînţeles, gin.

Ce-i place:

„Îmi place fotografia, să călătoresc şi să mă aventurez prin capitalele marilor ţări schimbând trenuri cu metrouri, taxiuri şi buss-uri. Mi-ar plăcea să mă reapuc de chitară, am facut chitara acum câţiva ani, când eram mai mic, iar acum îmi este dor să cant". 

Ce nu-i place:

Lui Vali nu-i plac oamenii bârfitori şi mincinoşi, dar nici persoanele care aruncă gunoaie pe stradă.

Profil

NĂSCUT. 24 Ianuarie 1986, Braşov.

STUDII. Absolut Academy Suedia 2009.

FAMILIE. Necăsătorit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite