Primarul din Sânpetru vrea detectoare de metal pentru „terenul minat“, descoperit pe un şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă bombe active, deosebit de periculoase, au fost descoperite în localitatea braşoveană Sânpetru. În timpul efectuării lucrărilor la reţeaua de canalizare, care urmează să deservească un azil privat pentru bătrâni, muncitorii au dat peste o adevărată plantaţie de bombe neexplodate.

Descoperirea a fost făcută de un muncitor care săpa cu excavatorul şanţul pentru conductele care urmează să alimenteze un complex privat pentru persoanele vârstnice. Şantierul este situat în apropiere de drumul judeţean care leagă localităţile Sânpetru şi Bod. În momentul în care a dat peste cinci proiectile, muncitorul şi-a anunţat şefii, iar aceştia au chemat pirotehniştii.

„Eu căram cu camionul pamântul excavat, când au venit poliţiştii şi ne-au spus să părăsim zona. Ne-au trimis la câteva sute de metri distanţă şi ne-au spus că e periculos", a spus un muncitor de pe şantierul din zonă.

Specialiştii spun că, în ultimele zile, în aceeaşi zonă, alte patru bombe au fost ridicate de pirotehnişti. Toată cantitatea de muniţie, găsită în pământ, era neexplodată.

„Toate bombele descoperite erau active şi foarte periculoase. Dacă una singură ar fi fost lovită, muniţia ar fi explodat şi ar fi putut să ducă, pe o rază de 800 de metri, la pierderi de vieţi omeneşti. Astfel de bombe sunt deosebit de periculoase dacă nu sunt manipulate corespunzător", a declarat Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov.

Primarul cere detectoare de metal

Cele nouă bombe sunt pentru aruncătoare de calibrul 82 de mm şi provin din al  doilea război mondial. Pentru că toate proiectilele erau active şi prezentau pericol, autorităţile au intrat în alertă. Chiar dacă este vorba despre un teren privat, primarul din Sânpetru consideră că lucrările de pe şantierul cu pricina pot fi continuate doar în condiţii de precauţie maximă.

„De câteva zile se tot descoperă bombe active în aceeaşi zonă. Pericolul este foarte mare, pentru că, dacă, Doamne fereşte, un muncitor loveşte din greşeală un proiectil, se poate întâmpla o nenorocire. Eu am recomandat firmei private, angajate de constructor pentru a efectua lucrările de canalizare, să lucreze cu mare atenţie şi să îşi aducă detectoare de metale. În cazul în care se vor mai descoperi şi alte proiectile, aceste dotări sunt indispensabile pe şantier", a spus Ion Rusu, primarul localităţii Sânpetru.

Reprezentanţii investitorilor care construiesc în zonă nu au dorit să facă niciun fel de declaraţii în legătură cu descoperirea mai puţin obişnuită făcută pe şantier.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite