Pensionarii militari vor cere în instanţă suspendarea deciziei privind recalcularea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii militari din Braşov intenţionează să solicite în instanţă suspendarea hotărârii guvernamentale privind recalcularea pensiilor militarilor, în condiţiile diminuării acestora, în unele cazuri, cu până la 70%. 

Pensionarii militari din judeţul Braşov au luat în discuţie, în cadrul unei adunări generale, organizarea unui miting în 24 ianuarie şi au anunţat deschiderea unor acţiuni în instanţă împotriva HG 735/2010, aceştia fiind nemulţumiţi de diminuarea pensiilor cu până la 70% în urma recalculării.

Mai mulţi pensionari militari cu pensii de până la 3.000 de lei au primit, în luna ianuarie, pensiile diminuate cu până la 70%, faţă de luna decembrie 2010.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD), filiala Braşov a organizat, luni, o adunare generală a membrilor, la Centrul Cultural "Reduta" Braşov, la care au participat aproape 500 de persoane.

"La adunarea de ieri (luni - n.r.) au participat aproximativ 400-500 de persoane şi s-a luat hotărârea de a acţiona pe diferite căi împotriva deciziei guvernanţilor. Se vor face şi acţiuni individuale şi o acţiune penală, comună, la Curtea de Apel Braşov pentru suspendarea acestei hotărâri de guvern.

A fost şi o solicitatre din partea membrilor sindicatului de a se organiza o acţiune de protest în stradă pe 24 ianurie. Dar nu s-a stabilit nimic concret, urmând să facem demersurile în acest sens la autorităţi", a declarat, marţi, generalul în rezervă Mircea Bucur, vicepreşedinte al SCMD Braşov.

Potrivit sursei citate, în cadrul adunării s-a discutat şi despre paşii pe care trebuie să îi urmeze fiecare membru în acţiunea în faţa justiţiei, fiind împărţite şi modele de contestaţii către casele de pensii de care aparţine fiecare.

Pe ordinea de zi au mai figurat consultanţa juridică privind pensiile aflate pe rol şi informarea privind unele aspecte ale situaţiei distribuirii pensiilor pe luna ianuarie 2011.

Din SCMD Braşov fac parte pensionari militari din mai multe asociaţii de pensionari din Poliţie, Jandarmerie, SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) urmează să participe, în 24 ianuarie, la un marş de protest în Bucureşti, scopul fiind de a manifesta împotriva faptului că instituţiile în cadrul cărora şi-au desfăşurat activitatea - MApN, MAI, SRI - refuză să aplice hotărârile ICCJ.

Pensiile foştilor militari au fost în ultima perioadă subiect de dezbatere, în contextul recalculării.

Miniştrii au discutat în Guvern despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă se aplică tuturor, fiind informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucureşti şi la Curtea de Apel Piteşti.

Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor în funcţie de contribuţiile plătite, guvernanţii susţinând că sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite