Ne băgăm singuri în mormânt! Luăm medicamente cu pumnul, fără să ne gândim la consecinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luăm medicamente cu pumnul fără să mai merge la medic. Mai grav este că la cea mai mică răceală, apelăm la antibiotic. Ne slăbim astfel sistemul imunitra, iar o infecţie mai serioasă ne poate omorî deoarece bacteriile capătă rezistenţă şi tratamentele nu mai au efect.

Nu sunt puţine cazurile în care oamenii şi-au distrus rinichii pentru că au luate calmante după ureche sau anticoncepţionale fără un consult medical prealabil. Dacă în alte ţări din occident antibioticele se dau doar în cazuri grave, la noi se eliberează chiar şi fără reţetă, dacă farmacistul este binevoitor. Automedicaţia face ca anumite infecţii să nu mai poată fi tratate.

„În boli precum TBC-ul, malaria, medicamente altădată eficiente nu mai au rezultatele aşteptate. De asemenea, în cazul gonoreei, o boala banală, este nevoie de medicaţie de ultimă generaţie sau în infecţia cu Shigalla, un germen care provoacă diaree la copii", precizează Georgeta Negoiţă, şef Biroul de Promovare a Sănătăţii, din cadrul DSP.
De asemenea, alte situaţii în care este nevoie de antibiotice scumpe, potrivit dr. Negoiţă, sunt în cazurile de infecţii nozocomiale (infecţii dobândite în cursul spitalizării).

Dependenţi de antibiotice

Braşovenii sunt sfătuiţi să nu mai ia antibiotic pentru o simplă răceală sau gripă sau alte cazuri pentru care nu este necesar un astfel de tratament. „Oamenii fac presiuni pe medic pentru a obţine un antibiotic chiar şi pentru o simplă răceală. Dacă nu-l obţin, merg la vecinul sau iau din ce au pe acasă sau din tratamentele recomandate altor persoane. Ceea ce este foarte grav. Potrivit statisticilor, România este ţara europeană cu cel mai mare număr de cetăţeni care iau antibiotic fără să meargă pe la medic", spune Georgeta Negoiţă.

58 de infecţii, luate din spitale, anul trecut la Braşov

În ceea ce priveşte infecţiile nozocomiale, potrivit datelor DSP, anul trecut, 58 de braşoveni au venit la spital cu o boală şi au plecat cu alta. Potrivit Georgetei Negoiţă, infecţiile intraspitaliceşti sunt determinate de 2 germeni: stafilococul auriu şi enterococul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite