Modificări la declaraţia privind livrările şi achiziţiile de bunuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 1 februarie intră în vigoare prevederile OMFP nr. 3596 / 2011 care se aplică pentru operaţiunile de livrările şi achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate începând cu 1 ianuarie 2012.

Au obligaţia depunerii Declaraţiei 394 numai persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 153 din Codul fiscal, care au realizat, pe teritoriul României în perioada de raportare, livrări de bunuri, prestări de servicii şi achiziţii de bunuri şi servicii către/de la alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România.

Menţionăm că persoanele impozabile care nu au realizat astfel de operaţiuni în perioada de raportare, nu au obligaţia depunerii declaraţiei pe 0 (zero). Formularul 394 este o declaraţie informativă, nu o declaraţie fiscală. Numai în cazul declaraţiei fiscale există obligaţia depunerii chiar dacă nu se desfăşoară activitate sau nu rezultă sume de plată în perioada de raportare.

Ce trebuie declarat:

orice operaţiune taxabilă pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, şi cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă"

orice achiziţie de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevăzută de lege, pentru care s-a primit o factură în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea "taxare inversă".

Amenzi usturătoare

Declaraţia se depune până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul obligaţiei de declarare.

Nerespectarea obligaţiei de depunere a declaraţiei informative reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de
la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite