Pacienţii plătesc la medicul de familie, ca la privat UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt decişi să nu semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienţii vor avea de suferit. Medicii nu renunţă la protestul lor până când normele din contractul nu vor fi schimbate. Cel mai mult îi nemulţumeşte diminuarea veniturilor cu 15-20%.

UPDATE 2 iunie

CAS a informat medicii de familie din Braşov despre acţiunea de contractare, care se va desfăşura pe parcursul lunii iunie. Pentru a nu bloca sistemul, CAS le-a solicitat mediclor ca în termen de 24 de ore să depună o cerere pentru semnarea unui contract adiţional, până la semnarea contractului-cadru.

Nu este posibil să ni se ceară aşa ceva, în condiţiile în care noi nici nu am citit normele aprobate de minister. Aceste acţiuni ale CAS sunt menite să-i sperie pe medici, care se grăbesc să se conformeze. Le-am recomandat colegilor mei să aştepte până citim normele, iar mâine într-o sedinţă a asociaţiei vom decide dacă semnăm sau nu“, a spus dr. Şerban Mircescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov. 

Medicii de familie susţin că nu percep tarife pentru consultaţii, dar nu pot elibera, deocamdată reţete sau trimiteri. „Pacienţii au înţeles demersul nostru, mai ales că istoria aceasta se repetă de ani de zile. Consultăm gratuit, dar nu putem elibera documente. Când se va debloca sistemul, vom elibera. Să sperăm că, luni, cel târziu, să ajungem la o înţelegere cu CAS“, a mai spus dr. Mircescu.

Norme inacceptabile

Cei mai mulţi medici de familie sunt convinşi să noile prevederi îi vor determina să pună  lacăt pe cabinete. Mai mult, chiar dacă ar fi hotărâţi să  semneze, medicii nu ar avea ce.

Casa nu are pregătit niciun contract. Ar fi trebuit să-l avem pe masă cu 15 zile înainte de ziua semnării. Bănuim că vor prelungi termenul până la 1 iulie. Este imposibil să supravieţuim în condiţiile date. Nu poţi să scazi fondurile pentru medicina primară după ce închizi spitale", a spus dr. Şerban Mircescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov.

De mâine, medicii nu vor mai acorda nici trimiteri la medicii specialişti şi nici nu vor mai prescrie reţete compensate sau gratuite. Mai mult, pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru o consultaţie. „Tarifele diferă de la medic, la medic. La cabinetul meu, de exemplu, o consultaţie costă 20 de lei, iar pentru consultaţia la domiciuliu, percep între 30 şi 50 de lei", a mai spus dr. Mircescu.

CAS aşteaptă normele

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate dau, însă, din umeri când vine vorba de problema medicilor de familie. Potrivit directorului instituţiei, Elemer Wusinczky, „atitudinea medicilor aruncă în aer sistemul de sănătate şi lasă asiguraţii fără serviciile de asistenţă medicală, pentru care plătesc. Problema este că noi aşteptăm încă ca normele puse în discuţie pe site-ul Ministerului Sănătăţii să fie aprobate. Dacă mâine primim o inştiinţare de acest tip din partea Casei Naţionale de Asigurări, începem acţiunea de contractare a medicilor de familie. În cazul în care medicii sunt nemulţumiţi trebuie să facă o adresă către CAS“.

image

„Păi să ne ducă naiba să ne execute, că suntem pensionari. Din 683 de lei pensie mai dai şi la medicul de familie", Maria Tohăneanu, 61 de ani, pensionară.

image

„E strigător la cer ce ne fac guvernanţii. Ce să facem acum, să murim? De unde bani?", Lucreţia Pârvu, 60 de ani, pensionară.

image

„Eu sunt şomer, de unde să plătesc şi la medicul de familie. Este foarte greu", Pavel Bocâlnea, 50 de ani, şomer.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite