Marin Crişu este singurul colecţionar de binocluri din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Crişu
Marin Crişu

Fost colonel, Marin Crişu a fost toată viaţa pasionat de obiecte militare. Acum, are 70 de astfel de piese, extrem de apreciate.

Marin Crişu a studiat optică şi mecanică fină, iar de la 25 de ani a intrat în contact  cu aparate optice. Aşa s-a îndrăgostit de binoclurile utilizate, în special, pe fronturi. „Am început să caut binocluri de vânzare. La vremea respectivă, am cumpărat toate binoclurile care existau în consignaţiile din Braşov. Au fost primele cinci piese din colecţia mea", povesteşte bărbatul. 

Marin Crişu a continuat să caute binocluri prin toată ţara. Aşa a dat peste o piesă care a aparţinut unui ofiţer român care a luptat în Al Doilea Război Mondial şi a fost decorat în anul 1945. „Acest binoclu are un toc de păstrare confecţionat manual, din piele. Bănuiesc că etuiul a fost făcut chiar pe front de cel care avea în grijă tehnica militară. Lucrătura este una deosebită", explică bărbatul.

Mai târziu, Marin Crişan a început să caute binocluri şi pe internet. A adunat încet, încet 70 de binocluri, toate piese de colecţie. „Le caut pe cele care sunt în stare foarte bună şi pe cele care se găsesc mai rar. Mă interesează binoclurile de pe submarinele japoneze şi germane, dar şi cele folosite de Africa Corps, de culoarea nisipului", spune colecţionarul. Preţurile binoclurilor pornesc de la 25 de euro, însă pot depăşi şi 1.000 de euro.

VEZI FOTOGALERIE

Condiţii speciale de depozitare

Marin Crişan îşi păstrează acum colecţia la un muzeu. Binoclurile sunt ţinute în cutii de aluminiu, închise etanş. „Este vorba despre nişte cutii speciale care ajută şi la păstrarea pieselor în stare bună. Cele mai multe binocluri sunt destul de vechi, aşa că mai ales componentele lor din piele tind să se deterioreze", mai spune bărbatul. Colecţionarul îşi prezintă piesele pe care le deţine doar în cadrul expoziţiilor.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi întâlnit tineri care să vă împărtăşească pasiunea?

Am întâlnit oameni interesaţi să vadă binoclurile din colecţia mea. Nu ştiu însă dacă sunt tineri care au început să îşi construiască o astfel de colecţie.

Cum au perceput membri familiei pasiunea dvs?

În momentul în care ţineam binoclurile acasă, soţia şi fiul meu erau deranjaţi de mirosul pe care îl degajă pielea din care sunt făcute tocurile acestora. Am găsit însă o altă soluţie de depozitare, în custodie, la un muzeu. Fiul meu este atras de aceste obiecte şi este intersat de colecţia mea.

Profil

Născut. 26 martie 1948, Corabia

Studii. Facultatea de Mecanică, Braşov

Familie. Căsătorit, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite