23 de cai frumoşi vor fi scoşi la licitaţie GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii de la Sâmbăta sunt dresaţi pentru spectacole ecvestre. Foto: Stelian Grăjdan.  .
Caii de la Sâmbăta sunt dresaţi pentru spectacole ecvestre. Foto: Stelian Grăjdan. .

Cabalinele provin de la Herghelia de la Sâmbăta de Jos, renumită în Europa pentru armăsarii crescuţi de-a lungul anilor. Licitaţia va avea loc în 29 septembrie la Braşov. Preţul de pornire pentru un cal este de 10.000 de lei plus TVA. Anul trecut un armăsar s-a vândut cu 20.000 de lei.

Herghelia de la Sâmbăta de Jos adăposteşte peste 300 de cai. Periodic, o parte dintre ei sunt scoşi la vânzare pentru a rotunji veniturile hergheliei. „Cei 23 de cai reprezintă tineret lipiţan, cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani. O parte dintre ei au deja dresajul făcut. Preţul mediu de pornire al licitaţiei este de 10.000 de lei fără TVA pentru un exemplar. Aşteptăm cât mai multe persoane la licitaţie", ne-a declarat Cosmin Drăgan, directorul hergheliei de la Sâmbăta de Jos.

Licitaţia va avea loc la Braşov. „Caii pot fi văzuţi la Sâmbăta, dar licitaţia va avea loc la Braşov, la sediul nostru", ne-a declarat Corina Vira, director economic la Direcţia Silvică Braşov, în subordinea căreia se află herghelia. În aceeaşi zi se va mai scoate la licitaţie şi cabana Gura Bărsei din zona Plaiu Foii (Zărneşti). Preţul de pornire este 617.000 de lei fără TVA.

Licitaţia va avea loc în 29 septembrie la Braşov

Click pe poze pentru mai multe imagini de la herghelie

Renume internaţional

Caii lipiţani proveniţi din Herghelia de la Sâmbăta au ajuns în ultimii ani în aproape toate ţările europene şi uneori au trecut chiar Oceanul. Herghelia a fost înfiinţată în 1874, pe domeniul contelui Johanes de Brukenthal. Acum este o instituţie de stat, iar bugetul zilnic pentru creşterea unui cal nu depăşeşte 30 de lei. Banii sunt insuficienţi pentru creşterea, îngrijirea şi dresarea cailor. Restul banilor necesari creşterii exemplarelor din herghelie sunt alocaţi, an de an, de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Dacă în trecut, creşterea cailor este considerată o artă, îngrijitorii de la Sâmbăta spun că, astăzi, nu este altceva decât o ştiinţă foarte exactă. Rasa Lipiţan a fost creată în urmă cu patru secole, iar la noi în ţară a fost adusă în urmă cu opt decenii.

Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate din România.

Culoarea dominant a unui lipiţan este vânătă, dar există cai negri, murgi sau roibi. Temperamentul lor este foarte activ, dar blând, inteligent, docil, supus la comenzi, viguros şi elegant. Are articulaţii solide, o talie medie de 157 cm, piept puternic şi larg.

Spectacole pentru turişti

Mii de braşoveni, dar şi turişti din ţară şi străinătate vizitează, anual, herghelia de la Sâmbăta de Jos. Aici pot fi văzuţi cai din toate cele opt familii ale rasei lipiţane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso şi Incitato (aceasta din urmă fiind cel mai recent introdusă în herghelia de la Sâmbăta). Herghelia se vizitează de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Biletul de intrare costă opt lei de persoană. La cererea turiştilor se pot face şi demonstraţii de dresaj şi spectacole ecvestre. Tariful pentru un astfel de show este 1.550 de lei.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite