Kronospan a intrat „în gura“ ONG-urilor de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile au răbufnit după ce ministrul mediului, Laszlo Borbely a înmânat un premiu „verde" companiei. Peste 60 de ONG-uri de mediu din România s-au revoltat după ce compania a intrat în topul celor mai ecologice firme din România.

Într-un top realizat pe tema eforturilor companiilor cu privire la protecţia mediului în 2010, Kronospan Sebeş SA a ocupat locul al III-lea la secţiunea industrie/producţie din totalul companiilor participante. Ierarhia a fost realizată de către Asociaţia Green Revolution, împreună cu Ministerul Mediului şi Pădurilor. Premierea a stârnit indignarea în rândul mai multor ONG-uri de mediu, care s-au grăbit să spună că ministrul mediului premiază marii poluatori ai României.

Ministerul se delimitează de premiere

69 de organizaţii nonguvernamentale de mediu, membre ale Coaliţiei de Mediu, au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului mediului, prin care îi solicită să ivalideze premiile verzi. „Considerăm că asocierea Ministerului Mediului şi a unui astfel de premiu cu o companie având profilul Kronospan este una care discreditează autoritatea publică şi rolul pe care şi-l asumă în aplicarea legislaţiei de mediu", se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra conflictului pe care l-a avut cu una dintre companiile premiate, Kronospan SA. Scandalul din jurul companiei era legat de folosirea unei substanţe periculoase, formaldehida, în producţia de PAL, lipsa avizelor de mediu, dar şi de fenomenul despăduririlor.

Răspunsul ministerului a venit prompt, dar sec. Potrivit preşedintelului WWF România, Magor Csibi, răspunsul ministerului a fost unul nesatisfăcător.  „Am fost informaţi că ministrul nu a participat la evaluarea companiilor premiate de Green Revolution, că a cerut date de la această asociaţie şi că va lua o decizie după ce le vor analiza. Practic, ministerul a decis să se delimiteze de această premiere a unor mari companii poluatoare din România", a spus Magos Csibi, preşedintele WWF România.

Ce spune Kronospan

Reprezentanţii Kronospan resping acuzaţiile care li se aduc în scrisoarea deschisă şi precizează că premiul vine ca o recunoaştere a eforturilor companiei în domeniul protecţiei mediului, derulate în anul 2010. „Dorim să menţionam că acuzaţiile aduse companiei pe tema lipsei avizelor şi autorizaţiilor de mediu sunt deplasate şi precizăm că întreaga activitate a Kronospan respectă cu stricteţe normele de mediu naţionale şi europene şi se desfăşoară în baza unor autorizaţii de mediu legale şi valabile. Respectăm orice demers al unor asociaţii non-guvernamentale în domeniul protecţiei mediului, dar considerăm că cel de faţă este bazat pe informaţii incorecte şi incomplete", a declarat Oana Bodea, PR manager la Kronospan.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite