Sărbătoare în Scheii Braşovului: Junii au plecat la udat VEZI FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae", junii au început să se pregătească pentru stropit.

Şi-au scos straiele de sărbătoare, pe care le-au împodobit cu flori proaspete, au încins hora tradiţională, iar apoi au plecat pe străzile din Scheii Braşovului, pentru a duce vestea Învierii în fiecare casă. Stropitul sau udatul este un obicei de origine catolică , păstrat cu sfinţenie de cetele de feciori din centrul vechi al oraşului.

image
image
image
image

„Stropitul este o tradiţie catolică, care în Schei este oficiată de juni. Este un obicei frumos şi este de datoria noastră să îl păstrăm. Astăzi avem noroc de o zi frumoasă, cu mult soare aşa că vom colinda toate gospodăriile până la lăsarea întunericului", a declarat Constantin Chicuş, vătaful junilor tineri.

Întâmpinaţi cu bucurie

Alaiul junilor este însoţit de lăutari, iar cântecele acestora umplu străzile. Junii intră în curţile scheienilor care au fete numai bune de peţit.

„Este vorba despre o tradiţie care merită să fie păstrată. Este o sărbătoare simplă, a primăverii. Mergem la fetele tinere din Scheii Braşovului, unde suntem primiţi cu foarte multă căldură. Junii braşoveni aduc vestea bună, a înnoirii şi a speranţei", a spus Radu Andrei Durbacă, unul dintre junii plecaţi la stropitul fetelor.

image
image
image

Gospodinele îi întâmpină pe juni cu cozonac, drob şi vin.

„Tinerii vin în fiecare an la fete, să le stropească. Noi pregătim cele mai gustoase mâncăruri ca să îi primim cum se cuvine pe juni. Îi aşteptăm cu flori, pe care le prindem acestora în piept, şi cu multă veselie, cum este bines ă fie tot anul în casele scheienilor" , a spus Letiţia Nistor, una dintre gazdele vizitate de juni.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite