Doar 20 de stenturi gratuite la Braşov?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovenii care au nevoie de implantarea unui stent (dispozitiv care previne înfundarea arterelor) ar putea fi nevoiţi să scoată bani din buzunar. Un stent costă în 1.000 şi 4.000 de euro.

După ce angiograful de la Judeţean a fost piesă de muzeu, timp de doi ani, din lipsa specialiştilor, acum lipsa banilor ar putea trage din nou „pe dreapta" aparatul. Potrivit lui Gabriel Stanciu, directorul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM), din cadrul Consiliului Judeţean, în acest an, Spitalul Judeţean de Urgenţă a primit, prin Programul Naţional de Cardiologie Intervenţională, bani pentru 20 de stenturi. Asta înseamană că doar 20 de cardiaci pot beneficia, gratuit, de astfel de dispozitive.

Restul bolnavilor ar trebui să scoată din buzunare între 1.000 şi 4.000 de euro pentru a cumpăra un stent. „Am primit, la începutul lunii februarie, o adresă din partea spitalului privind această situaţie, iar Direcţia, la rândul ei, a făcut o solicitare la Minister, prin care cerem suplimentarea fondurilor. În mod normal, banii care ar fi trebuit să vină anul acesta pe program ar fi trebuit să fie la nivelul din 2010, respectiv pentru 40 de stenturi. Nici până acum, n-a venit un răspuns oficial de la Minister", a declarat Gabriel Stanciu, pentru bzb.ro.

Intervenţii de fineţe

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter, în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor ce urmează a fi investigate.
Pe lângă diagnostic, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere care vascularizează inima.
Pacientul care apelează la angiograf are o alternativă vizavi de intervenţia chirurgicală. Înainte de investigaţie se face o anestezie locală, iar după angiografie este nevoie de o supraveghere de maximum 48 de ore. Tăietura măsoară sub un centimetru şi nu necesită sutură. Aparatul este foarte complex şi poate să investigheze vase care ajung la un milimetru în diametru.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite