Ion Ionescu - A avut curaj să întoarcă spatele Partidului Comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul, în vârstă de 88 de ani, a avut o viaţă profesională cu dificultăţi, dar în plan personal a fost norocos. Este căsătorit de aproape şase decenii şi se declară un om fericit.

Ion Ionescu îşi aminteşte şi acum vremurile trăite în perioada comunismului, când a avut neplăcuta surpriza să constate că era foarte greu să te angajezi undeva dacă nu erai membru de partid.

La 24 de ani, am venit la Braşov, să mă angajez. La câteva zile după ce am început serviciul, au venit trei inşi la mine şi m-au întrebat dacă mă fac membru de partid.

I-am refuzat şi am fost dat afară. Până la urmă a trebuit să devin membru PCR şi m-am angajat la fabrica de avioane IAR. Când s-a înfiinţat Tractorul, am plecat acolo", îşi aminteşte Ion Ionescu.

Din cauza unui conflict cu un fost securist, braşoveanul a fost nevoit să se mute la uzina Steagu Roşu. Odată cu această schimbare s-a produs şi un episod mai puţin plăcut în viaţa lui.

Uzina avea gospodărie la Ghimbav şi am fost trimis să aduc ouă, carne etc., pentru nevestele directorilor. Când am ajuns acolo, contabilul, care era şi şeful gospodăriei, m-a pus să-i dau bon pentru aceste bunuri.

Nu am vrut şi am plecat. Atunci contabilul s-a plâns directorului şi acesta mi-a desfăcut contractul de muncă. L-am dat în judecată şi am câştigat procesul", povesteşte bărbatul.

Bătut de securişti

Chiar dacă a câştigat procesul, nea Ion a rămas tot fără loc de muncă. A vrut să se transfere în uzina Tractoul, dar a fost refuzat. Atunci a fost momentul în care bărbatul s-a lepădat de partid.

Era în data de 18 februarie 1958. Am scos carnetul de membru şi i l-am pus pe masă prim-secretarului de pe Regiunea Braşov. După o lună, m-au chemat la partid. M-au pus să fac o cerere pentru a-mi primi carnetul înapoi, dar am refuzat.

M-au pus să mă schimb şi m-au dus într-o casă, vizavi de Securitate. M-au băgat acolo şi m-au întrebat de ce l-am înjurat pe tovarăşul Stalin. Eu negam acest lucru şi îmi mai dădeau câte una peste faţă.

După trei sferturi de oră, m-au lăsat să plec, dar mi-au atras atenţia să nu spun la nimeni depre cele petrecute. Şi aşa am făcut", îşi aminteşte bărbatul.   

După acest incident, braşoveanul a fost chemat la Asociaţia Sportivă „Armata" Braşov, ca antrenor de box. Bărbatul practicase ani buni acest sport şi a avut rezultate, aşa că postul i s-a potrivit de minune.

Am stat opt ani acolo şi mi-a plăcut. Apoi am plecat la Hidromecanica şi am ieşit la pensie tot din uzina Tractorul, unde am lucrat la Metrologie", spune braşoveanul. 

Căsnicie fericită

Chiar dacă în viaţa profesională a avut suşuri şi coborâşuri, lui nea Ion i-a mers bine pe plan personal. De 59 de ani se trezeşte, în fiecare dimineaţă, alături Agneta, pe care o iubeşte ca în prima zi.

Soţia este cea mai mare satisfacţie a mea. Am cunoscut-o în 1950 şi în 1951 ne-am căsătorit. Am o bijuterie de femeie, gospodină şi ţin la ea ca la ochii din cap. Nu am lovit-o niciodată şi nici nu ne-am certat", mai spune Ion Ionescu.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele mai mari satisfacţii din viaţa dvs.?

Faptul că m-am însurat cu femeia iubită şi că am scos campioni la box în perioada în care am fost antrenor.

Era mai bine pe timpul comunismului?

Eu am prins şi timpul burgheziei şi atunci măslinele, peştele şi brânza erau mâncarea săracului. În comunism nu a fost aşa. A fost bună şi Revoluţia la ceva, dar lucrurile ar fi stat altfel dacă nu ar fi venit Iliescu la putere.

Ce-i place:

Îmi place foarte mult pădurea. De 50 de ani merg tot la Măgurele, lângă Codlea, la un grătar. Cel mai mult îmi place să mănânc aripioare de pui pe grătar, cu mujdei de usturoi. De altfel, îmi place tot ce găteşte soţia mea", spune Ion Ionescu.

Ce nu-i place:

Nu-mi place lumea în care trăim. Nu-mi place când văd la televizor că există copii care n-au ce mânca sau cum părinţii îşi pun ştreangul de gât fiindcă nu au ce pune pe masă. Toate aceste lucuri mă dor foarte tare", afirmă Ion Ionescu.   

Profil:

Născut: 8 ianuarie 1922, Mizil, judeţul Prahova

Studii: opt clase

Familie: căsătorit, un copil

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite