Ioana Roxana Ţintea vrea să fie mai celebră decât Gheorghe Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra cântă la nai de la vârsta de 11 ani, este extrem de talentată şi îşi doreşte să ajungă pe marile scene ale lumii.

Roxana este elevă la Liceul de Muzică din Braşov şi a ales să cânte la nai dintr-o întâmplare. Adolescenta tocmai terminase clasa a IV-a, în comuna Vulcan, şi a vrut să urmeze cursurile Liceului de Muzică „Tudor Ciortea" din Braşov. A ales naiul, chiar dacă nu cunoştea nimic despre acest instrument. „M-a atras sunetul său suav şi faptul că poţi cânta cu el orice gen de muzică, în special populară. Mi-am cumpărat naiul şi m-am dus la cursuri", spune Roxana.

Premiantă la olimpiadele de muzică

Fata s-a îndrăgostit imediat de acest instrument şi aşa au apărut şi primele performanţe. „Domnul profesor Victor Ionescu a fost încântat de evoluţia mea şi m-a înscris la prima mea olimpiadă de muzică, în clasa a V-a. Am obţinut locul I şi m-a încurajat foarte tare acest rezultat. Până în clasa a VIII-a am reuşit să obţin premii întâi, la olimpiadele de muzică", spune Roxana.

Când a intrat în clasa a IX-a, concursurile nu au mai fost atât de simple pentru adolescentă. „Erau mai dificile din cauza participanţilor şi a repertoriului. În 2003, am reuşit să ajung la faza naţională şi am obţinut menţiune. M-a bucurat acest premiu, mai ales că din juriu a făcut parte şi maestrul Gheorghe Zamfir", mai spune braşoveanca.

Turnee internaţionale

Naiul a purtat-o pe Roxana şi pe meleaguri străine, în turnee internaţionale. „Am fost în Belgia şi în Franţa, unde am cântat la Ambasada României din Paris. Mi-a plăcut foarte mult. Am cântat un număr restrâns de suite folclorice şi muzică cultă. Publicul a fost format din români şi tot atunci am dat primul autograf din viaţa mea, unei românce stabilită în Franţa", îşi aminteşte Roxana.

În paralel cu şcoala, tânăra colaborează şi cu Ansamblul „Măgura" din Codlea, cu care va pleca, în data de 1 august, în Olanda şi Belgia. „Am mai fost în turneu cu ansamblul în Turcia. Şi acolo a fost foarte frumos. Mă bucur mult că m-au chemat să colaborez cu ei", afirmă adolescenta.

Naiul i-a oferit Roxanei satisfacţii foarte mari şi tânăra spune că nu ar renunţa la acest instrument pentru nimic în lume. „Naiul înseamnă pentru mine natură pură şi mi-aş dori să ating performanţele maestrului Gheorghe Zamfir. Deocamdată, după ce termin liceul vreau să merg la Conservator. Visul meu este să ajung să cânt pe cele mai mari scene ale lumii. Nu ştiu dacă îmi voi putea îndeplini vreodată această dorinţă, dar nu îmi pierd speranţa. Nu se ştie niciodată", spune Roxana Ţintea.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de mult te-au susţinut părinţii?

Foarte mult şi tocmai de aceea le mulţumesc, fiindcă m-au sprijinit în tot ceea ce am realizat până acum.

Ce admiri cel mai mult la Gheorghe Zamfir?

Tehnica variată şi interpretarea. Maestrul este pentru mine un model şi tocmai de aceea îmi doresc foarte mult să ajung până la nivelul dânsului.

Ce melodii trebuie să cânţi într-o competiţie?

Este obligatioriu să cânt folclor. Interpretez piese din diferite zone ale ţării, începând de la cele mai lente până la cele de virtuozitate. Publicul este cucerit cu Ciocârlia.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să călătoresc, să descopăr locuri şi lucruri noi. Îmi place sportul, îmi plac oamenii sociabili şi echilibraţi. Sunt pasionată de etnografie, folclor şi de toate lucrurile tradiţionale", spune Roxana.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place politica, nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt, nu-mi place să stau deoparte. Prefer să fiu în centrul atenţiei. Nu-mi place prăjitura cu frişcă şi nu-mi place să fiu deranjată", mai spune naista.

Profil

Născută. 11 septembrie 1993, Vulcan

Studii. Liceul de Muzică „Tudor Ciortea"  Braşov

Familie. Părinţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite